Rajčatová polévka s červenou čočkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
Poctivá polévka, která opravdu zahřeje. Věříme, že taková jídla vás vždy potěší, obzvlášť během zimních měsíců. Vyzkoušejte tentokrát rajčatovou polévkou, kterou vylepšete červenou čočkou, bylinkami a sýrem feta.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Cibule žlutá
1 menší ks
Pórek
2 ks
Mrkev
2 stroužky
Česnek balený
1 velký ks
Rajčata
1 konzerva
Sekaná rajčata
850 ml
Zeleninový vývar
3 kuličky
Nové koření
5 kuliček
Celý pepř
1 ks
Bobkový list
1 snítka (nebo tymián)
Čerstvé oregáno
100 g
Červená čočka loupaná celá
Mlýnek mořská sůl
2 lžíce
Přepuštěné máslo

K podávání
Čerstvé oregáno
Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)

Příprava

1
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
2
Mrkve očistěte, omyjte a nakrájejte na půlkolečka. Česnek oloupejte. Rajče ideálně oloupejte (můžete jej naříznout do mřížky a slupku stáhnout, popř. předtím spařit v horké vodě) a nakrájejte na větší kostky.
3
Čočku propláchněte horkou/vroucí vodou a poté studenou. Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a opékejte cibuli dozlatova.
4
Dále přidejte pórek a mrkev a také orestujte.
5
Pokračujte přidáním utřeného nebo prolisovaného česneku a jen chvíli opékejte, dokud se nerozvoní.⁠
6
Ihned poté přidejte rajče, konzervu rajčat a promíchejte.
7
Do hrnce přilijte vývar, přihoďte nové koření, pepř, bobkový list, snítku bylinek, osolte a zamíchejte.
8
Takto nechte na středním plameni cca 15 minut probublávat.
9
Poté do hrnce přidejte čočku a vařte dalších cca 10–15 minut, dokud není čočka hotová.
10
Nakonec polévku dochuťte solí.⁠
11
Podávejte s najemno nastrouhaným pecorinem, parmezánem nebo rozdrobenou fetou.
12
Všechny tyto sýry jsou velmi výrazné a slané, takže polévku skvěle dochutí.
13
Zdobit můžete lístečky čerstvých bylinek jako je oregano, tymián nebo i bazalka.
14
Podávejte s čerstvým pečivem.⁠