Pečený pstruh na másle s mandlemi a zeleninou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Že jsou ryby pro náš organismus velice prospěšné, nemusíme připomínat. Když ale přijde na to, jak připravit pstruha nebo jinou rybu, lidé se často leknou. My vám v dnešním receptu ukážeme, že pečený pstruh v troubě je jednoduchý a velmi chutný recept.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na pstruha
  • 4 ks
    Pstruh duhový kuchaný
  • 100 g
    BILLA Bio máslo
  • 2 ks
    Citróny
  • 6 stroužek
    Česnek
  • Pepř
  • Sůl
  • 120 g
    Mandle - blanšírovaná jádra

Zelenina
  • 240 g
    Mrkev
  • 500 g
    Batáty
  • 400 g
    Květák
  • 500 g
    Menší brambory
  • 20 lžička
    Mletá paprika
  • 2 lžička
    Sůl

K servírování
  • 2 hrst
    Polníček

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte pstruhy. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, abyste se zbavili všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ čerstvého citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2–3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem másla pak polijte zeleninu.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Teplotu trouby snižte na 185 °C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210 °C a pečte dalších 5–10 minut.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku.