Pomalu pečená kachna, červené zelí s povidly a bramborové noky


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Svátek sv. Štěpána se nezadržitelně blíží! Dodržujete tradice a podáváte v tento den pečenou drůbež? Může to být kachna, ale také husa. My jsme dnes zkusili tradiční kachní stehna, ke kterým se skvěle hodí červené zelí nasladko a hlavně famózní bramborové noky. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Kachní stehna
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Kmín

Zelí
1 hlávka
Červené zelí
1 lžíce
Povidla švestková
200 ml (suché)
Červené víno
Kmín
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Skořice
2 ks
Bobkový list
1 lžíce
Vinný ocet

Bramborové noky
4 ks
Vařené brambory
Hrubá mouka
Mlýnek mořská sůl
Žloutek

Vídeňská cibulka
1 ks
Cibule žlutá
Hladká mouka
Slunečnicový olej s vitaminem D

Příprava

1
Kachnu si očistěte, osolte, okmínujte a opepřete a nechte nejlépe v lednici přes noc.
2
Poté kachnu trošku podlijte a pečte pomalu na 120 °C zhruba 5–6 hodin.
3
Kachnu budete kontrolovat vždy po 90 minutách a budete sbírat vypečený tuk, který si schováte na opečení noků.
4
Čas pečení může být kratší nebo delší, záleží na stáří kachny a velikosti stehen.
5

Postup zelí:

Červené zelí nakrájejte, přidejte povidla, víno, kmín, sůl, pepř, bobkový list a skořici.
6
Pomalu duste na středním plameni zhruba půl hodiny.
7
Mezitím by se měla vyvařit veškerá tekutina a pak už stačí jen dochutit octem, popřípadě cukrem a solí.
8

Postup bramborové noky:

Předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
9
Přidejte sůl, žloutek a postupně přidávejte mouku. Její množství záleží na velikosti a moučnosti brambor.
10
Těsto vypracovávejte a jakmile se přestane lepit na prsty, je hotové.
11
S těstem pracujte rychle, protože jinak začne řídnout.
12
Z těsta vyválejte noky, které vařte v osolené vodě, a to dokud nevyplavou.
13
Poté je opečte na tuku z vypečené kachny.
14

Postup vídeňská cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka (můžete použít mandolínu) a obalte v hladké mouce.
15
Poté smažte ve větší vrstvě oleje na cca 170 °C dozlatova.
16
Vytáhněte na utěrku, aby okapal přebytečný tuk. Poté osolte.