Polévka z červené řepy


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
Neskutečně barevná, chutná, ale hlavně snadná na přípravu. Pokud si nekoupíte předvařenou řepu, může trvat trochu déle, ale nevadí. Výběr záleží jen na vás, tato polévka se vám bude v zimních měsících opravdu hodit.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Řepa červená
1 ks
Cibule šalotka
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Jablka červená
500 ml
Zeleninový vývar
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Muškátový oříšek
1 ks
Citróny
Zakysaná smetana

Příprava

1
Červenou řepu můžete použít již předvařenou loupanou nebo čerstvé bulvy.
2
Předvařená usnadní práci a zkrátí čas přípravy. Pokud zvolíte nepředvařené bulvy, omyjte je, zabalte do vrstvy pečicího papíru a alobalu a pečte v troubě na 175 °C cca 1 hodinu.
3
Poté vytáhněte z trouby a nechte ještě dojít. Po vychladnutí rozbalte a oloupejte.⁠
4
V hrnci na másle zpěňte šalotku, přidejte nakrájenou řepu na kostky, lehce osolte a krátce orestujte. Přidejte jablko nakrájené na kostky, podlijte vývarem⁠ (případně vodou), aby ještě koukaly nad hladinou kousky řepy.
5
Přiveďte k varu, stáhněte teplotu na minimum a krátce provařte. Zkontrolujte, zda je řepa zcela měkká⁠ a odstavte.
6
Vše rozmixujte, zjemněte smetanou dle konzistence, nemusíte využít celé balení.
7
Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a pár kapkami citronové⁠ šťávy. Při servírování můžete ještě dozdobit zakysanou smetanou.⁠