Poctivé išlské dortíčky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Ještě nemáte dostatek cukroví? Nebojte se, máme pro vás recept na známou klasicku ze světa sladkého. Išlské dortíčky byly oblíbené už za dob Franze Josefa, takže jejich chuti jistě neodoláte. Z množství pro 4 osoby připravíte cca 25 dortíčků.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
140 g
Hladká mouka
60 g
Špaldová celozrnná mouka
50 g
Mleté mandle
15 g
Raw kakao
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
10 ks (předem namočené a rozmixované)
Datle vypeckované
2 lžíce (příp. míň, záleží na mouce)
Voda
2 lžíce
Xylitol
1 lžička
Mletá skořice
0.5 plodu
Citronová kůra
Vanilková semínka

Náplň
84 g (mleté)
Mandle - blanšírovaná jádra
84 g (mleté)
Jádra lískových ořechů
84 g (mleté)
Kešu ořechy - jádra
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 lžíce
Xylitol
1 lžička
Extra jam malina

Poleva
50 g
Čokoláda hořká
25 ks
Mandle - blanšírovaná jádra

Příprava

1
Nejprve vypracujte hladké těsto a dejte ho na zhruba 30 minut do ledničky odležet.
2
Poté vyválejte cca 3mm plát, vykrájejte kolečka cca 3,5–4 cm a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě při 160 °C zhruba 15 minut.
3
Mezitím si utřete vajíčko se sladidlem, přidejte marmeládu a ořechy. Dobře promíchejte.
4
Po vychladnutí namažte polovinu koleček krémem a druhou polovinu namočte v rozpuštěné čokoládě. Tu stačí jen rozpustit ve vodní lázni.
5
Jakmile budou obě poloviny koleček připraveny, slepte je dohromady a na závěr dozdobte madlí.

Další recepty