Pistáciové cookies s bílou čokoládou


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
Cookies! Tak ty milují děti i dospělí a ze všeho nejvíc milují ty domácí. Pokud patříte k téhle partě mlsalů, pak určitě musíte vyzkoušet pistáciové cookies s bílou čokoládou. Hotové jsou za chvíli, jen budete muset počkat, než vychladnou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 15 kusů
170 g
České máslo 84 % mléčného tuku
100 g
Třtinový cukr
50 g
Krystalový cukr
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
170 g
Hladká mouka
120 g
Pistácie nesolené
1 lžička
Kukuřičný škrob
0.5 lžička
Jedlá soda
0.5 lžička
Sůl

Na dodělání
100 g
Bílá čokoláda
Pistácie nesolené

Příprava

1
Vejce si spolu s máslem vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
2
Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
3
Pistácie rozemelte najemno.
4
Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem.
5
Dále přidejte všechny suroviny kromě čokolády. Míchejte pomocí lžíce nebo stěrky. Takto lze těsto vypracovat, nebo můžete všechny ingredience dokonale propojit v lepivé těsto pomocí rukou.
6
K sušenkovému těstu přidejte nasekanou bílou čokoládu (nebo čokoládové pecky – viz tip) a zapracujte do něj. 
7
Z připravovaného těsta tvořte koule velikosti zmrzlinového kopečku – nejlépe vám to půjde právě naběračkou na zmrzlinu. Pokud nemáte naběračku k dispozici pomohou vám dvě lžíce, popř. navlhčené ruce. Kopečky umisťujte dostatečně od sebe a také od okrajů – hodně se během pečení roztečou do stran. Každý kopeček můžete seshora posypat nahrubo nasekanými pistáciemi.
8
Pečte v předehřáté troubě po dobu 7,5–8 minut. Okraje sušenek by měly být lehce zlatavé a střed lehce nedopečený jako např. v brownies.
9
Dále si připravte kulaté tvořítko/vykrajovátko odpovídající zhruba velikosti upečených cookies (ideálně by mělo být lehce menší). Náhradou za tvořítko může být velikostně odpovídající miska. Cookies se v troubě často rozjedou do nedokonalých tvarů, a právě díky tvořítku nebo misce jim vrátíme hezky kulatý tvar. Stačí do tvořítkem/miskou přiklopit upečenou sušenku, popř. ji tam lehce vměstnat a potom ji krouživými pohyby vytvarovat zpět do kulata. Nevadí ani když se velikost cookies zmenší, naopak.
10
Poté nechejte sušenky mírně vychladnout, z plechu je sundávejte opatrně, ideálně pomocí ploché naběračky, aby se nerozpadly, pokud zcela nevychladnou.
11
Po úplném vychladnutí budou cookies již pevnější, přitom ale stále křehké a budou se rozplývat na jazyku.