Perníkový štrúdl


Připraveno za
45 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Svačiny
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
I taková klasika jako je štrúdl může překvapit. Mám pro vás tip na perníkový štrúdl, který krásně voní perníkovým kořením a plněný je švestkovými povidly a vlašskými ořechy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
300 g
Hladká mouka
0.5 lžičky
Soda
0.25 sáčku
Prášek do pečiva
0.5 lžíce
Perníkové koření
2 ks
Vejce
60 g
Máslo, změklé + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení hotového závinu
180 g
Moučkový cukr
2 lžíce
Med
1 lžíce
Rum (lze vynechat)
Mléko na rozředění těsta

Náplň
300 g
Méně sladká švestková povidla
100 g
Vlašské ořechy

Příprava

1
Do mísy nasypte mouku a v ní dobře rozmíchejte kypřící prášek, sodu i koření. Přidejte med, cukr, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a případně i rum. Pokud je těsto příliš tuhé, zřeďte ho trochou mléka.
2
Vypracujte hladké těsto, které nelepí. Zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout.
3
Na pomoučeném vále těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm. Ořechy nasekejte nahrubo.
4
Těsto potřete povidly, posypejte nasekanými ořechy a zaviňte. Opatrně přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem a potřete druhých rozšlehaným vejcem.
5
Pečte cca hodinu na 160 °C dokud povrch nezezlátne.
6
Jakmile je závin upečený, pokropte rozpuštěným máslem.
7
Po vychladnutí můžete ještě lehce pocukrovat.