Pečený losos s bramborem a rajčatovým relishem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Šťavnatého lososa si během letních měsíců dopřáváme s ještě větší chutí. V kombinaci s pečeným bramborem a porcí rajčat jde o skvělé a svěží jídlo. ⁠A Tereza Havlínová⁠ to moc dobře ví, tak zkuste její recept.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 filety
Losos divoký
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příloha
800 g
Brambory Grenaille
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Čerstvé bylinky

Rajčatový relish
200 g
Rajčata cherry oválná
2 lžíce
Cibule šalotka
2 hrsti
Čerstvá bazalka
1 stroužek
Česnek
0.5 plodu
Šťáva z citronu
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve začnete s přípravou brambor. Důkladně je omyjte a osušte. Pokud máte větší brambory, nakrájejte je na půlky, případně čtvrtky.
2
V míse je zakápněte olejem, přidejte bylinky nebo česnek podle chuti.
3
Osolte až po dopečení – zůstanou křupavé. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v troubě na 200 °C cca 30 minut.⁠
4
Zatímco se brambory pečou, připravte si lososa. Filety omyjte a osušte.
5
Zakápněte olivovým olejem a osolte. Přidejte k bramborám 10 minut předtím, než budou hotové.⁠
6
Ve zbylém čase si připravte rajčatový relish. Rajčata rozpulte, k nim přidejte najemno nasekanou šalotku, bazalku a prolisovaný česnek.
7
Zakápněte šťávou z citronu a dochuťte solí a pepřem, ideálně z mlýnku.⁠
8
Na talíř dejte upečeného lososa, přes něj naservírujte relish a přidejte brambory.
9
Podávat můžete také se salátem a lehký jogurtovým dipem.⁠

Další recepty