CHYBÍ VÁM SUROVINY NA TENTO RECEPT?

Nakupte je na pár kliknutí na BILLA e‑shopu a již za 180 minut vše přivezeme.
(Rozvoz v Praze, Brně a dalších městech Středočeského a Jihomoravského kraje)

Originální burger v domácí housce


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Sezónní recepty
Představte si skvělý teplý letní večer u vína a grilování s přáteli, a to vše bez burgerů. Takové grilování si neumíte představit? My víme, je to těžké. Proto vám přinášíme recept na originální pivní burgery, které domácí žemle posunou ještě o úroveň výš a přátelé vás zaručeně poprosí o recept! Recept na 6 burgerů.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Mělněné maso směs
  • 2 lžíce
    Majonéza s obsahem vaječného žloutku
  • 80 ml
    Pivo
  • 100 g
    Anglická slanina plátky
  • 1 ks
    Rajčata
  • 1 ks
    Salát little gem
  • 2 lžíce
    Worcestrová omáčka
  • 100 g
    Vintage cheddar
  • 3 stroužky
    Česnek
  • 1 hrst
    Rukola
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • 250 g
    Hladká mouka
  • 150 ml
    Čerstvé mléko polotučné 1,5%
  • 70 g
    Brambory C
  • 40 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 40 g
    Droždí
  • 20 g
    Krupicový cukr
  • 8 g
    Sůl
  • 50 g
    Černý sezam

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve si připravte těsto na bulku.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mléko ohřejte v rendlíku a přidejte do něj nadrobené droždí a cukr.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařené brambory ve slupce oloupejte a na jemném struhadle je nastrouhejte na malé slzy.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Na válu s připravenou moukou nastrouhejte máslo a rukama ho důkladně zapracujte do mouky spolu se solí a bramborami.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Postupně do těsta přilejte mléko s droždím a vypracujte lepivé těsto.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotové a pomoučené těsto nechte v míse přikryté utěrkou asi 90 minut kynout na teplém místě.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost, znovu jej prohněťte a vytvarujte stejně velké bulky.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravené bulky rozložte na plech s pečicím papírem a překryjte je utěrkou.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte je ještě asi 30–40 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 200°C.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile bulky nakynou, potřete je rozšlehaným vejcem s mlékem. Bulky posypte sezamem a pečte přibližně 15–20 minut.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotová bulka by měla být zlatavé barvy.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Než se upečou žemle, můžete si připravit burgery.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Mleté maso důkladně promíchejte v misce s pivem, worcestrem a česnekem.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Vytvarujte 3 stejně velké burgery, tak aby byly jen o něco málo větší, než bude upečená bulka.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pánvi osmažte plátky slaniny, po té na vypečeném tuku na středním plameni opečte masové burgery.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Až budete opékat druhou stranu masa, nastrouhejte přímo na maso připravený sýr a přiklopte pánev, aby se sýr rozpustil.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Na druhé pánvi opečte vnitřní strany bulek.
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak už jen potřete obě bulky majonézou.
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    Skládejte nejdříve salát, pak rajče, následně opečenou slaninu, na ní burger a zakončete rukolou a horní částí bulky se sezamem.