Ořechový dort se švestkami


Připraveno za
85 min
Náročnost

Kategorie
  • Těsta a pečení
  • Dezerty a moučníky
Připravte si doma skvělý narozeninový dort, který dá sice trochu práce, ale stojí za to. Vynikající ořechový korpus, domácí švestkový kompot a lehoučký krém. To je dort, který Pavlína Lubojatzky připravila tak, že ho podle perfektně sepsaného postupu zvládne úplně každý. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďte na to.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Korpus
100 g
Máslo
2 ks
Vejce vel. M
45 g
Mléko
100 g
Třtinový cukr
špetka
Sůl
125 g
Vlašské ořechy
65 g
Hladká pšeničná mouka
1 lžička
Prášek do pečiva
3 g
Holandské kakao
20 g
Višňovice (lze nahradit mlékem)
špetka
Mletá cejlonská skořice

Švestkový kompot
500 g
Švestky
25 g
Třtinový cukr
1 lžička
Citronová šťáva
1 ks
Kůra z malého BIO citronu
2 lžíce
Voda
10 g
Kukuřičný škrob
3 lžíce
Studená voda

Krém
75 g
Pevný polotučný tvaroh (spíše pevný než řídký)
125 g
Mascarpone
20 g
Moučkový cukr
125 g
Smetana ke šlehání (33 % tuku)

K dokončení
1 čtvereček
Hořká čokoláda

Příprava

1
Máslo nakrájené na kostky, vejce a mléko vyjměte z lednice a nechte odpočívat 30 minut na pracovní ploše. Potom máslo vložte do mísy od robota, přisypte cukr a na střední rychlost nechte máslo třecí metlou 5 minut vyšlehat, dokud nezbělá, nerozvoní se a nepatrně nenabyde na objemu. Do mísy vejce rozklepněte vejce. Mezi prvním a druhým vejcem minutu počkejte, dokud se to první nezapracuje do směsi. Troubu předehřejte na 170 °C horní a dolní ohřev.
2
Vlašské ořechy rozemelte najemno. V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, kakao a mletou cejlonskou skořici. Prosejte do mísy a už jen na nízkou rychlost nechte sypké suroviny zapracovat do těsta. Nemíchejte zbytečně dlouho, aby se neprovázala vlákna lepku a korpus nebyl tuhý. Zatímco robot směs na nízký stupeň míchá, přilévejte mléko a višňovici. Pokud by robotu trvalo dlouho tyto tekuté suroviny do těsta zapracovat, jednoduše pár pohybu ručně stěrkou dílo dokončete.
3
Dort položíme do trouby na rošt ve spodní třetině a pečte 30 minut. Propíchnutí špejlí vyzkoušíte, zdali je korpus hotový. Nenechávejte ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušil.
4
Švestky omyjte, rozpulte a vyjměte z nich pecku. Překrájete je na menší kostky, které vložte do malého hrnce. Přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu, najemno nastrouhanou kůru z citronu a vodu (2 PL). Lžící promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte švestky na mírném stupni povařit. Potrvá to zhruba 5 minut.
5
Mezitím v malé mističce lžičkou promíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou (3 PL). Jakmile je kašička homogenní, vlijte ji do hrnce ke švestkám a energicky u toho míchejte, aby se nikde neudělaly shluky nerozmíchaného škrobu. Poté zhruba 2 minuty škrob v ovoci provařte. Hrnec položte mimo teplo.
6
Korpus pokojové teploty položte na podnos, na kterém budete dort servírovat. Pokud máte formu, u které jde nastavit libovolný průměr, nasaďte ji na těsno na korpus a dovnitř rovnoměrně rozprostřete švestkový kompot. Pokud takovou formu nemáte, pak švestkový kompot vrstvěte na korpus tak, aby zůstal zhruba 2 cm volný okraj. Takto nechte teplý kompot na pracovní ploše ještě 30 minut vychladit, poté přes dort položte poklop (anebo třeba nerezovou mísu) a vložte jej přes noc vychladit.
7
Do střední vychlazené mísy vložte pevný polotučný tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a smetanu ke šlehání. Vše společně šlehačem vyšlehejte do tuhého krému. Nejprve pomalu, teprve poté postupně zrychlete, abyste docílili opravdu tuhého krému. Mísu s krémem přikryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice, aby krém ztuhnul.
8
Po 15 minutách vyjměte ořechový korpus se švestkovým kompotem a také krém z lednice a rovnou na dort začněte vrstvit krém. Ten špachtlí anebo stěrkou rozetřete do nedbalých vln. Povrch posypte najemno nastrouhanou čokoládou a můžete servírovat.

Další recepty