Domácí mazanec


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Sezónní recepty
Připravte si doma tradiční velikonoční mazanec. Nemusíte se ničeho bát, celou přípravu zvládne i naprostý začátečník. Uvidíte, že voňavý mazanec s marmeládou bude nejlepší sváteční snídaně letošních Velikonoc.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

150 g
Polohrubá mouka
150 g
Hladká mouka
Sůl
130 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
0.5 kostičky
Droždí
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 g
Krystalový cukr
1 ks
Citronová kůra
2 ks
Žloutek
30 g
Rozinky

Na dodělání
Žloutek
Mandle plátky

Příprava

1
Jako první si připravte kvásek – rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru – rozmíchejte do kašičky a pak přilijte vlažné (ne horké) mléko. Nechte vzejít v teple, trvá to přibližně 10 minut.
2
Mezitím si připravte ostatní ingredience – prosejte do mísy mouku, přidejte žloutky, zbytek cukru, sůl, citronovou kůru, vanilku, rozinky a vzešlý kvásek. Všechno promíchejte dohromady a hněťte (ideálně v robotu, jde to rychleji) cca 3 minuty.
3
Pak přidejte na kostky nakrájené máslo a hněťte dál alespoň 5 minut. Těsto by mělo být hladké a nelepivé.
4
Dejte do mísy, lehce zaprašte moukou a přikryjte, ať těsto neoschne. Při pokojové teplotě nechte 2–3 hodiny kynout, během kynutí několikrát propracujte.
5
Pak si troubu předehřejte na 180 °C a plech si vyložte pečícím papírem.
6
Z těsta na plechu vytvarujte bochánek, přikryjte, a ještě nechte cca 30 minut dokynout.
7
Potom potřete žloutkem. Nahoře mazanec nařízněte do kříže a bohatě zasypejte mandlovými lupínky.
8
Pečte cca 30 minut do zlatova. Pokud mazanec zlátne příliš rychle, teplotu snižte nebo do přikryjte archem pečícího papíru.