Domácí mazanec


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Sezónní recepty
Připravte si doma tradiční velikonoční mazanec. Nemusíte se ničeho bát, celou přípravu zvládne i naprostý začátečník. Uvidíte, že voňavý mazanec s marmeládou bude nejlepší sváteční snídaně letošních Velikonoc.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 150 g
    Polohrubá mouka
  • 150 g
    Hladká mouka
  • Sůl
  • 130 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • 0.5 kostičky
    Droždí
  • 60 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 50 g
    Krystalový cukr
  • 1 ks
    Citronová kůra
  • 2 ks
    Žloutek
  • 30 g
    Rozinky

Na dodělání
  • Žloutek
  • Mandle plátky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Jako první si připravte kvásek – rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru – rozmíchejte do kašičky a pak přilijte vlažné (ne horké) mléko. Nechte vzejít v teple, trvá to přibližně 10 minut.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte ostatní ingredience – prosejte do mísy mouku, přidejte žloutky, zbytek cukru, sůl, citronovou kůru, vanilku, rozinky a vzešlý kvásek. Všechno promíchejte dohromady a hněťte (ideálně v robotu, jde to rychleji) cca 3 minuty.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak přidejte na kostky nakrájené máslo a hněťte dál alespoň 5 minut. Těsto by mělo být hladké a nelepivé.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte do mísy, lehce zaprašte moukou a přikryjte, ať těsto neoschne. Při pokojové teplotě nechte 2–3 hodiny kynout, během kynutí několikrát propracujte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak si troubu předehřejte na 180 °C a plech si vyložte pečícím papírem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Z těsta na plechu vytvarujte bochánek, přikryjte, a ještě nechte cca 30 minut dokynout.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Potom potřete žloutkem. Nahoře mazanec nařízněte do kříže a bohatě zasypejte mandlovými lupínky.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte cca 30 minut do zlatova. Pokud mazanec zlátne příliš rychle, teplotu snižte nebo do přikryjte archem pečícího papíru.