Lososové lasagne se špenátovým bešamelem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Těstoviny a nudle
Čerstvé bylinky, bešamel, parmezán a těstoviny… Pokud vám právě vytanul na mysli pekáček plný lasagní, pak jste na správné cestě. Tentokrát si ale neuvaříme klasické boloňské lasagne s mletým masem. Místo něj přidáme lososa a špenát. Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 9 ks
    Lasagne nevaječné
  • 250 g
    Mozzarella
  • 65 g
    Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)
  • 1 ks
    Cibule bílá
  • 250 g
    Cuketa
  • 400 g
    Losos divoký
  • 1 plechovka
    Pasírovaná rajčata classic
  • Pepř
  • Sůl

Bešamel
  • 30 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 30 g
    Hladká mouka
  • 350 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • 130 g
    Baby špenát
  • 35 g
    Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)
  • 20 g
    Kešu máslo
  • 1 stroužek
    Česnek balený
  • Pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA LOSOSOVOU SMĚS

    Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na střední kostičky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Lososa zbavte kůže, opláchněte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve větší pánvi si rozehřejte lžíci tuku a cibuli orestujte dozlatova. Poté přidejte cuketu a restujte, dokud se lehce neopeče.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte lososa a zprudka opečte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte sůl a jakmile je losos opečený, vše zalijte plechovkou drcených rajčat. Chvíli nechte při střední teplotě probublávat a poté solí a pepřem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA ŠPENÁTOVÝ BEŠAMEL

    Ve středním hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem). Přidejte špetku soli.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Omáčku za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, zamíchat a přesunout bešamel do studené nádoby, aby se ochladil.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Omytý a osušený baby špenát, sýr, oloupaný stroužek česneku a na suché pánvi lehce opražené oříšky rozmixujte dohladka s částečně vychladlým bešamelem.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí dle potřeby.
  13. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA DOKONČENÍ

    Mozzarellu vyndejte z nálevu a lehce z ní vymáčkněte přebytečnou vodu. Pak natrhejte na malé kousky a rozdělte na 4 části. Parmezán nastrouhaný najemno rozdělte také na 4 porce. Jedna porce přijde vždy na vrstvu lososové směsi a dvě zbývající pak na poslední vrstvu lasagní.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin, tak aby se vám vešly 3 plátky vedle sebe (mohou se lehce překrývat) – myslete na to, že budete lasagne vrstvit, a tak nevolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj 3 pláty lasagní.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Dále naneste již větší vrstvu špenátového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste polovinu lososové směsi a posypte natrhanou mozzarellou a porcí parmezánu a opět přiložte dalšími 3 pláty lasagní.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Tento postup opakujte ještě jednou.
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Na poslední vrstvu těstovin nalijte zbytek bešamelu a zasypte zbytkem mozzarelly a parmezánu.
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové.