Lososové lasagne se špenátovým bešamelem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Těstoviny a nudle
Čerstvé bylinky, bešamel, parmezán a těstoviny… Pokud vám právě vytanul na mysli pekáček plný lasagní, pak jste na správné cestě. Tentokrát si ale neuvaříme klasické boloňské lasagne s mletým masem. Místo něj přidáme lososa a špenát. Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

9 ks
Lasagne nevaječné
250 g
Mozzarella
65 g
Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)
1 ks
Cibule bílá
250 g
Cuketa
400 g
Losos divoký
1 plechovka
Pasírovaná rajčata classic
Pepř
Sůl

Bešamel
30 g
České máslo 84 % mléčného tuku
30 g
Hladká mouka
350 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
Muškátový oříšek
Sůl
130 g
Baby špenát
35 g
Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)
20 g
Kešu máslo
1 stroužek
Česnek balený
Pepř

Příprava

1

POSTUP NA LOSOSOVOU SMĚS

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na střední kostičky.
2
Lososa zbavte kůže, opláchněte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky.
3
Ve větší pánvi si rozehřejte lžíci tuku a cibuli orestujte dozlatova. Poté přidejte cuketu a restujte, dokud se lehce neopeče.
4
Přidejte lososa a zprudka opečte.
5
Přidejte sůl a jakmile je losos opečený, vše zalijte plechovkou drcených rajčat. Chvíli nechte při střední teplotě probublávat a poté solí a pepřem.
6

POSTUP NA ŠPENÁTOVÝ BEŠAMEL

Ve středním hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
7
Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
8
Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem). Přidejte špetku soli.
9
Omáčku za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
10
Nakonec můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, zamíchat a přesunout bešamel do studené nádoby, aby se ochladil.
11
Omytý a osušený baby špenát, sýr, oloupaný stroužek česneku a na suché pánvi lehce opražené oříšky rozmixujte dohladka s částečně vychladlým bešamelem.
12
Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí dle potřeby.
13

POSTUP NA DOKONČENÍ

Mozzarellu vyndejte z nálevu a lehce z ní vymáčkněte přebytečnou vodu. Pak natrhejte na malé kousky a rozdělte na 4 části. Parmezán nastrouhaný najemno rozdělte také na 4 porce. Jedna porce přijde vždy na vrstvu lososové směsi a dvě zbývající pak na poslední vrstvu lasagní.
14
Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin, tak aby se vám vešly 3 plátky vedle sebe (mohou se lehce překrývat) – myslete na to, že budete lasagne vrstvit, a tak nevolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
15
Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj 3 pláty lasagní.
16
Dále naneste již větší vrstvu špenátového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste polovinu lososové směsi a posypte natrhanou mozzarellou a porcí parmezánu a opět přiložte dalšími 3 pláty lasagní.
17
Tento postup opakujte ještě jednou.
18
Na poslední vrstvu těstovin nalijte zbytek bešamelu a zasypte zbytkem mozzarelly a parmezánu.
19
Pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové.