Lahůdková vaječná tlačenka


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Sezónní recepty
Další možnost jak využít zásoby vajec z velikonočního koledování. Někdy je jich totiž tolik, že ani do pomazánky je všechny nezvládnete zpracovat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
35 g
Šunkový salám
0.25 skleničky
Sterilizovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu
1 ks
Okurky sterilované
0.25 ks
Cibule žlutá
75 ml
Majonéza s obsahem vaječného žloutku
35 ml
Smetana 33%
0.25 balíčku
Želatina
Šťáva z citronu
Sůl
Pepř
Čerstvé bylinky

Příprava

1
Připravte si formu na srnčí hřbet a vyložte ji potravinovou fólií. Ve větší míse rozmíchejte metličkou majonézu se smetanou. Směs osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
2
Při přípravě želatiny postupujte podle návodu na obalu. Nejdříve ji nechte ve studené vodě (můžete použít i kyselý lák z okurek, tlačenka bude navinulejší) nabobtnat a potom ji mírně zahřejte (pozor, želatina se nesmí vařit).
3
Jakmile prochladne, nalijte ji do smetanové směsi a prošlehejte. Na dno formy naskládejte polovinu nakrájených vajec, scezené sterilizované zeleniny, cibule a kyselých okurek. Zalijte polovinou tekuté směsi.
4
Doprostřed vložte tři celá vejce, zbytek surovin a překryjte zbývající směsí. Formu vložte do ledničky a nechte minimálně 3 hodiny zatuhnout. Poté tlačenku vyklopte a nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s čerstvými bylinkami.