Kuřecí roláda s nádivkou a zeleným chřestem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Roláda je tradiční pokrm českých kuchyní, který si s radostí dopřáváme během rodinných sešlostí a oslav. Ochutnejte tuto variaci s typickou jarními ingrediecemi: medvědím česnekem a chřestem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Kuře chlazené
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Růžový pepř
Solamyl
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Nádivka
400 g
Veka
6 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
Anglická slanina plátky
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 g
Medvědí česnek
60 g
Hladkolistá petržel
150 ml
Čerstvé mléko plnotučné
1 špetka
Muškátový oříšek
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Omáčka
Pečené kosti z vykostěného kuřete
1 ks
Cibule žlutá
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
10 g
Růžový pepř
Mlýnek mořská sůl

Příloha
500 g
Zelený chřest
Mlýnek mořská sůl
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
30 g
Strouhanka

Příprava

1
Nejprve si připravte nádivku. Veku nakrájejte na kostičky.
2
Žloutky a bílky rozdělte. Bílky osolte, žloutky dejte do misky s vekou a také osolte a opepřete.
3
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, restujte dokřupava a během toho přidejte máslo, aby se rozpustilo.
4
Nasekejte nadrobno  medvědí česnek a hladkolistou petrželku, bylinky promíchejte s vekou a přilijte trochu mléka nebo smetany.
5
Ochuťte strouhaným muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Máslo s křupavou slaninou vlijte na směs a opět promíchejte.
6
Nakonec zlehka vmíchejte sníh a část směsi přendejte do máslem vymazaného pekáčku.
7
Kuře opláchněte a vykostěte. Kuřecí maso pak jemně naklepejte, osolte, opepřete, posypte růžovým pepřem a poprašte solamylem.
8
Zbylou nádivku zabalte do kuřete a svažte potravinářským provázkem. Roládu přendejte do pekáče, osolte, opepřete a lehce podlijte vodou.
9
Přidejte máslo a dejte péct spolu s kostmi do trouby na 180 °C cca 45 minut. Pečte hezky dozlatova.
10
Nezapomeňte upéct také nádivku, kterou máte zvlášť v pekáčku. Bude ale oproti roládě potřebovat o něco méně času.
11

Postup omáčka:

Upečené kosti poté dejte do hrnce, přidejte cibuli a zalijte vodou, aby byly kosti ponořené. Vařte přibližně 2 hodiny.
12
Vývar přeceďte, zredukujte, zjemněte máslem, přidejte růžový pepř a sůl. 
13

Postup příloha:

Zelený chřest oloupejte a 2 minuty vařte v hodně osolené vodě. Pak jej ihned zchlaďte v ledové vodě.
14
Na rozpálenou pánvičku dejte máslo a opečte chřest ze všech stran.
15
Na závěr ho zasypte předem osmaženou strouhankou a podávejte spolu s nádivkou jako přílohu k hotové roládě.