Kuřecí gyros se zeleninou a lokšemi


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Hledáte recept na gyros s kuřecím masem? Tato masová klasika je oblíbená v mnoha státech celého světa, naše země není výjimkou. My jsme se ale rozhodli udělat menší změnu – maso spolu se zeleninou podáváme v domácí lokši!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks (bez kosti)
Kuřecí stehenní řízky
15 g
Koření na gyros
3 stroužky
Česnek balený
3 lžíce
Olivový olej extra panenský
1 plod
Šťáva z citronu
300 g
Červené zelí
1 ks
Červená cibule
4 ks
Cherry rajčata větvičková
100 g
Rukola
Mlýnek mořská sůl

Tzatziki
2 ks
Okurka salátová
Mlýnek mořská sůl
200 g
Selský jogurt bílý
1 lžíce
Šťáva z citronu
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
2 stroužky
Česnek balený
1 snítka
Čerstvý kopr
3 snítky
Čerstvá máta
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve si připravte lokše podle našeho receptu.
2
Vykostěné kuřecí stehenní řízky osolte, posypte kořením na gyros a potřete rozmačkaným česnekem.
3
Poté maso zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, důkladně promasíruje a nechte chvíli marinovat.
4
Naložené maso pečte z každé strany přibližně 4–5 minut na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem a poté ho nechte ještě několik minut odpočinout.
5
Nakonec maso nakrájejte na tenké nudličky.
6
Červené zelí očistěte, nakrájejte na tenké proužky, osolte a pomačkejte. Zelí změkne a lehce pustí vodu, tu pak slijte.
7
Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte také na plátky. Rukolu opláchněte, pokud je potřeba.
8
Tzatziki: Okurku nastrouhejte nahrubo a osolte ji. Po chvíli pustí šťávu, kterou z ní důkladně vymačkejte a vylijte.
9
Přidejte jogurt, šťávu z citronu, olej, rozmačkaný česnek a dobře promíchejte. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou mátu s koprem a dochuťte pepřem.
10
Připravte si lokši, vložte do ní kousky nakrájeného gyrosu, připravenou zeleninu a vše hojně pokapejte připravenými tzatziki.
11
Zabalte tak, aby vám z lokše nic nevypadlo, a podávejte.