Krémová česnečka z kořenové zeleniny s krutony


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
Milujete krémové polévky stejně jako my? Mohou být brokolicové, pórkové, květákové, zkrátka prakticky jakékoliv. My jsme se rozhodli vymyslet recept, ve kterém kromě zeleniny zpracujete i zbytky ze silvestrovského pohoštění, konkrétně plátky veky. Občas se totiž stane, že jsou zásoby pečiva na chuťovky trochu přehnané, takže se pak vymýšlí, co s nimi. A my to víme!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 g
Celer s natí
300 g
Kořenová petržel
1 ks
Cibule žlutá
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
7 stroužků
Česnek balený
1 lžička
Mlýnek mořská sůl
1.2 l
Voda
250 ml
Smetana 12%
3 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 hrst
Hladkolistá petržel

Na ozdobu
4 plátky
Veka
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 stroužek
Česnek balený
1 lžička
Olivový olej extra panenský
1 lžíce
Pesto alla Genovese
1 lžíce
Olivový olej extra panenský

Příprava

1
Celer, kořenovou petržel a cibuli očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
2
V hrnci rozpalte olej, přidejte zeleninu a orestujte.
3
Česnek očistěte a čtyři stroužky nakrájejte na plátky.
4
Přidejte je do hrnce k zelenině a ještě chvíli restujte.
5
Poté osolte, zalijte vodou a vařte přibližně 25 minut.
6
Jakmile bude zelenina měkká, přidejte smetanu, máslo, zbylé tři stroužky prolisovaného česneku a 5 minut provařte.
7
Plocholistou petržel omyjte a nakrájejte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka a vmíchejte do ní petrželku.
8
Veku nakrájejte na malé kostičky a osmahněte ji v pánvi na másle dozlatova.
9
Stroužek česneku očistěte, nakrájejte na tenké plátky a jen krátce orestujte na lžičce oleje.
10
Polévku podávejte s opečenou vekou, trochou pesta a olivového oleje, posypanou plátky orestovaného česneku.