Krém z pečených brambor se špetkou uzené papriky


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
  • Vegan
Do pekáče, jako příloha, ale také hlavní surovina pro nedělní polévku. Brambory nechybí v mnoha receptech, často opravdu nezapomenutelných. Co byste ale řekli na krém z pečených brambor, kterému dodá skvělé aroma pečená i uzená paprika? Pro sychravé dny naprosto ideální spojenec.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

7 lžic
Slunečnicový olej lisovaný za studena
2 ks
Cibule sladká
5 stroužků
Česnek
800 g
Brambory A
2 lžičky
Tymián
1.5 l
Zeleninový vývar
65 g
Grana padano, 15 měsíců zrání
3 ks
Paprika červená
0.25 lžičky
Uzená paprika
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Troubu předehřejete na 250°C.
2
Mezitím si rozkrájejte vařené brambory.
3
Ty společně s paprikou promíchejte v oleji a vyskládejte na plech.
4
Skládejte tak, aby byla slupka od papriky otočená směrem vzhůru.
5
Vložte do trouby, ztlumte teplotu na 220 °C a pečte 15 minut.
6
V hrnci orestujte cibuli do zlatova a přihoďte plátky česneku.
7
Přisypejte opečené brambory z pekáče, uzenou papriku a lehce zarestujte.
8
Vše zalijte vývarem, nechte chvíli projít varem a rozmixujte.
9
Dochuťte sýrem, solí a pepřem.
10
Pečenou papriku očistěte od slupky, polovinu nakrájejte na nudličky a druhou rozmixujte v bramborovém krému.
11
Polévku zdobte paprikou, tymiánem a strouhaným sýrem Grana Padano.