Králík se špenátem a bramborovými šiškami


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Zeleninová jídla
  • Sezónní recepty
Mladé maso se během jaro konzumuje běžně. Červené hovězí nahrazuje například jehněčí nebo králík. Ten náš ve slanině s bramborovými šiškami aspiruje na oblíbence letošního velikonočního menu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Králičí stehna
2 ks
Cibule bílá
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
200 ml
Bílé víno
4 snítky
Čerstvá šalvěj
6 ks
Bobkový list
8 plátků
Anglická slanina plátky
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Špenát
1 ks
Cibule bílá
4 stroužky
Česnek balený
1 lžíce
Extra panenský olivový olej
400 g
Špenát
Mlýnek mořská sůl

Bramborové šišky
500 g
Vařené brambory
1 ks
Vejce M10 podestýlka
160 g
Hrubá mouka
1 lžička
Sůl
2 lžíce
Vepřové sádlo škvařené

Příprava

1
Rozehřejte troubu na 190 °C. Cibuli nakrájejte na měsíčky a vložte do připraveného pekáče spolu s bobkovými listy.
2
Králičí stehna osolte a opepřete z obou stran. Ke každému kusu přiložte snítku šalvěje a zabalte do anglické slaniny.
3
Upevněte provázkem a položte do pekáče. Podlijte vínem, přikryjte alobalem a pečte v troubě 20 minut při 190 °C, poté snižte na 170 °C a pečte 1,5 hodiny.
4
Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou. Jakmile je králík hotový, přeceďte výpek do rendlíku a krátce zavařte.
5
Přidejte do něj studené máslo a zašlehejte. Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte se špenátem a bramborovými šiškami.
6

POSTUP ŠPENÁT

Cibulku nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Rozehřejte na pánvi lžíci oleje a nechte cibuli zesklovatět, poté přidejte česnek.
7
Jakmile se krásně rozvoní, přihoďte čerstvý špenát, krátce orestujte a dosolte. Poté můžete podávat.
8

POSTUP BRAMBOROVÉ ŠIŠKY

Do většího hrnce nalijte vodu, osolte a dejte vařit. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, mouku a sůl.
9
Vypracujte nelepivé bramborové těsto, které rozdělte na 40g kousky a vyválejte z nich šišky.
10
Vařte je 5 minut ve vroucí osolené vodě. Vychladlé šišky opečte před servírováním na sádle.