Jidáše z celozrnné mouky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení
  • Dezerty a moučníky
Tradiční velikonoční mazance a beránky doplňují ještě jidáše. Letos je pro vás připravila Pavlína Lubojatzky, která je ještě teplé potírá ochuceným máslem. Vyzkoušejte tohle tradiční velikonoční pečivo naservírovat s řeckým jogurtem a medem a uvidíte, že si celá rodina pochutná.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • Suroviny na 12 jidášů:

Těsto:
  • 45 g
    Máslo
  • 10 g
    Čerstvé droždí nebo
  • 4 g
    Sušené droždí
  • 160 g
    Smetana 33 % tuku
  • 175 g
    Hladká pšeničná mouka
  • 80 g
    Celozrnná pšeničná hladká mouka
  • 60 g
    Třtinový cukr
  • Špetka soli
  • 0.25 zrníček z lusku
    Vanilkový lusk
  • 0.5 kůry
    Malý bio citron
  • 1 ks
    Žloutek vel. M šťastné slepičky
  • 15 g
    Tekutý med

Na dokončení:
  • 1 ks
    Bílek vel. M na potření
  • 1 lžíce
    Mléko

Na potření:
  • 2 lžičky
    Máslo
  • 1 lžička
    Tekutý med
  • 1 menší lžička
    Citronová šťáva

K servírování:
  • Tučný řecký jogurt
  • Tekutý med

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Suroviny na těsto si navažte do mističek. Máslo nakrájejte na kostičky a nechte ho odpočívat v pokojové teplotě.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím do čistého hrníčku rozdrobte čerstvé droždí a přisypte k němu z naváženého množství lžičku třtinového cukru. Lžičkou obě suroviny míchejte, dokud nevznikne tekutá kašička.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Smetanu ohřejte v hrníčku v mikrovlnce max. na 37 °C (když do ní ponoříte prst, cítíte ji na kůži příjemně). Ohřátou smetanu přilijte k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamíchejte.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Z odváženého množství přisypte dvě lžičky hladké mouky a opět zamíchejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Celou směs posypte třetí lžičkou hladké mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Můžete použít troubu vyhřátou max. na 37 °C. Kvásek nechte pracovat zhruba 15 min.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím do mísy od robotu prosejte zbytek hladké mouky a taktéž celozrnnou mouku včetně otrub. Přisypte třtinový cukr, sůl, zrníčka z vanilkového lusku, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    V sypké směsi vytvořte důlek, do kterého vyklepněte žloutek, vzešlý kvásek a med.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Nástavcem typu hák suroviny ručně promíchejte, aby se aspoň trošku spojily a usnadnili jste robotu práci. Nechte těsto na nízkou rychlost aspoň 10 min zpracovávat.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Po 10 min přidejte do těsta změklé kostky másla. Je lepší to dělat po částech, třeba na 3×. Vždycky mezitím počkejte, než se kousek másla zapracuje, a pak teprve přihoďte další. Těsto nechte dobrých 10 min zpracovávat.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto vyklopte na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněťte do podoby bochánku.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Zapracované těsto položte do střední mísy a přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (zhruba 1 hodina).
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Po této době těsto vyjměte z mísy, rozdělte ho na 12 stejných dílků, z každého vyválejte hada o průměru 1 cm a smotejte rozmanité tvary typické pro jidáše.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Jidáše položte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte je přikryté potravinářskou fólií dalších 15 minut nakynout v teple.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    V mezičase promíchejte bílek s mlékem, touto směsí vykynuté tvary jidášů potřete a vložte péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova. Potrvá to zhruba 15 minut.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím, co se jidáše pečou, promíchejte v mističce rozpuštěné máslo, med a citronovou šťávu.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Upečené jidáše ihned po vytažení z trouby potřete ochuceným máslem a přesuňte na chladicí mřížku, kde je nechte před servírováním plně vychladnout.

Další recepty