Jablečný koláč se slaným karamelem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Na podzim je kolem nás všude spousta krásně šťavnatých jablek, byla by škoda z nich něco neupéct. Tentokrát se od klasického štrúdlu posuneme trochu jinam. Připravili jsme pro vás recept na jablečný koláč se slaným karamelem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
320 g
Hladká mouka
220 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžička
Sůl
1 lžička
Krystalový cukr
6 lžic
Ledová voda

Jablečná náplň
8 ks
Jablka
1 lžíce
Mletá skořice
Muškátový oříšek
0.5 ks
Citrónová šťáva
3 lžíce
Hladká mouka
1 lžíce
Kukuřičný škrob
50 g
Krystalový cukr
50 g
Třtinový cukr

Slaný karamel
200 g
Krystalový cukr
120 ml
Smetana ke šlehání
90 g
České máslo 84 % mléčného tuku
0.5 lžičky
Sůl

Příprava

1
V míse si na těsto smíchejte mouku, máslo, sůl, cukr a vodu.
2
Vše zpracujte do kompaktní hmoty, těsto však nehněťte příliš dlouho. Pokud v něm zůstanou kousíčky másla, vůbec to nevadí.
3
Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
4
Mezitím si do mísy dejte jablka, která jste oloupali a nakrájeli na tenké plátky.
5
Smíchejte s citrónovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, oběma cukry a moukou se škrobem.
6
Na slaný karamel si dejte cukr do rendlíku a za stálého míchání nechte úplně rozpustit. Přidejte máslo na kostičky a míchejte tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí do jednotné hmoty.
7
Nakonec za stálého míchání vlijte smetanu pokojové teploty. Pozor směs bude hodně pěnit, je potřeba rychle a neustále míchat, dokud se vše krásně nespojí. Nechte provařit, přidejte sůl a přendejte do sklenice.
8
Takto připravený karamel v lednici vydrží i měsíc.
9
Vychlazené těsto si vyválejte na zhruba 0,5cm placku, kterou pomocí válečku přesuňte do vymazaného plechu. Rukou vše hezky zarovnejte, kraje ořízněte a spodek těsta propíchejte vidličkou.
10
Ze zbylého těsta vyválejte opět placku a nakrájejte na stejně široké proužky.
11
Přidejte jablka a vršek koláče poklaďte do kříže poskládanými proužky zbylého těsta.
12
Potřete vejcem, posypte třtinovým cukrem a pečte na 180 °C zhruba 50 minut do zlatova.
13
Hotový koláč ještě teplý polijte slaným karamelem a můžete servírovat

Další recepty