Hovězí ragú s vínem a žampiony


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Hovězí maso si s červeným vínem velmi dobře rozumí, což dokazuje například hovězí po burgundsku. My pro vás tentokrát máme recept na hovězí ragú s červeným vínem a žampiony, které můžete podávat s bramborovou kaší.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Hovězí zadní
Sůl
Pepř
Řepkový olej
2 ks
Cibule bílá
1 ks
Mladá mrkev
2 ks
Řapíkatý celer
3 stroužky
Česnek balený
150 ml
Červené víno
1 balení
Loupaná rajčata
200 g
Žampiony
2 ks
Bobkový list
2 větvičky
Rozmarýn
1 lžička
Sušený tymián

Příloha (kaše)
600 g
Brambory A
400 g
Celer s natí
3 stroužky
Česnek balený
Sůl
200 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Osolte a opepřete.
2
V litinovém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a maso zprudka opékejte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté maso vyndejte na talíř. Jestliže maso začalo pouštět trochu šťávy, slijte ji na talíř s masem.
3
Do hrnce přidejte lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka. Řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninu opékejte v pánvi 5 minut.
4
Zeleninu zalijte vínem a míchejte asi minutu. Zalijte rajčaty. Plechovku naplňte vodou nebo vývarem (hovězí nebo zeleninový) a vlijte do hrnce. 
5
Žampiony nakrájejte na plátky a vsypte do hrnce. Přidejte bobkový list, rozmarýn, tymián, maso, ještě trochu soli a dobře promíchejte. Přiveďte k varu.
6
Hrnec zakryjte poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Táhněte 3 hodiny. 
7
Na bramborovou kaši nakrájejte oloupané brambory na kostky, jak jste zvyklí a vložte do hrnce s vodou. Slijte a zalijte novou vodou. Celer nakrájejte na menší kostky než brambory, asi o polovinu a přidejte k bramborám. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte do hrnce, osolte a uvařte vše doměkka.
8
Sceďte brambory s celerem, ale dejte pozor, ať nevylijete česnek. Potom rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Zalijte mlékem a vyšlehejte. Od kaše neočekávejte, že bude tak hladká. Celer se zcela nerozpadne. Podle chuti zjemněte máslem.
9
Ragú podávejte s kaší nebo s pečivem. Před servírováním můžete posypat nakrájenou petrželkou.

Další recepty