Hovězí ragú s vínem a žampiony


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Hovězí maso si s červeným vínem velmi dobře rozumí, což dokazuje například hovězí po burgundsku. My pro vás tentokrát máme recept na hovězí ragú s červeným vínem a žampiony, které můžete podávat s bramborovou kaší.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 800 g
    Hovězí zadní
  • Sůl
  • Pepř
  • Řepkový olej
  • 2 ks
    Cibule bílá
  • 1 ks
    Mladá mrkev
  • 2 ks
    Řapíkatý celer
  • 3 stroužky
    Česnek balený
  • 150 ml
    Červené víno
  • 1 balení
    Loupaná rajčata
  • 200 g
    Žampiony
  • 2 ks
    Bobkový list
  • 2 větvičky
    Rozmarýn
  • 1 lžička
    Sušený tymián

Příloha (kaše)
  • 600 g
    Brambory A
  • 400 g
    Celer s natí
  • 3 stroužky
    Česnek balený
  • Sůl
  • 200 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • 2 lžíce
    České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Osolte a opepřete.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V litinovém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a maso zprudka opékejte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté maso vyndejte na talíř. Jestliže maso začalo pouštět trochu šťávy, slijte ji na talíř s masem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Do hrnce přidejte lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka. Řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninu opékejte v pánvi 5 minut.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Zeleninu zalijte vínem a míchejte asi minutu. Zalijte rajčaty. Plechovku naplňte vodou nebo vývarem (hovězí nebo zeleninový) a vlijte do hrnce. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Žampiony nakrájejte na plátky a vsypte do hrnce. Přidejte bobkový list, rozmarýn, tymián, maso, ještě trochu soli a dobře promíchejte. Přiveďte k varu.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Hrnec zakryjte poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Táhněte 3 hodiny. 
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Na bramborovou kaši nakrájejte oloupané brambory na kostky, jak jste zvyklí a vložte do hrnce s vodou. Slijte a zalijte novou vodou. Celer nakrájejte na menší kostky než brambory, asi o polovinu a přidejte k bramborám. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte do hrnce, osolte a uvařte vše doměkka.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Sceďte brambory s celerem, ale dejte pozor, ať nevylijete česnek. Potom rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Zalijte mlékem a vyšlehejte. Od kaše neočekávejte, že bude tak hladká. Celer se zcela nerozpadne. Podle chuti zjemněte máslem.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Ragú podávejte s kaší nebo s pečivem. Před servírováním můžete posypat nakrájenou petrželkou.

Další recepty