Chřestová galetka s ricottou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Galetka se do světa rozšířila z Francie, kde se připravuje se sladkou i slanou náplní. Variant je opravdu bezpočet. Jedna je lepší než druhá – mezi nejoblíbenější patří ovocné galetky s jahodami. My jsme pro vás tentokrát připravili slanou galetku s chřestem a ricottou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
120 g
Špaldová hladká mouka
100 g
Špaldová celozrnná mouka
Sůl
140 g
České máslo 84 % mléčného tuku
30 g
Voda

Náplň
250 g
Sýr ricotta
Sůl
Sušený česnek
Čerstvé bylinky
500 g
Zelený chřest
Slunečnicová semínka
Dýňová semínka

Na potření
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

1
Mouky smíchejte se špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kostičky nebo na slabé plátky a rychle do těsta zapracujte (ideálně pomocí robota, aby se těsto nestačilo ohřát). Když vznikne směs připomínající suchou drobenku, přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a na dvě hodiny uložte do lednice.
2
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Tvar je na vás – můžete vyválet do kruhu nebo elipsy, obdélníku či čtverce. Na těsto rovnoměrně rozetřete ricottu, přičemž okraje nechte volné, bez sýru. Lehce osolte, lehce posypejte sušeným česnekem a bylinkami podle chuti.
3
Z chřestu odkrojte dřevnaté konce stonků a poté vyskládejte vedle sebe na ricottu. Ideální délka chřestu je o něco kratší, než je potřená plocha těsta. Je to z toho důvodu, abyste při překlápění okrajů nepřiklopili i špičky, které koláč pěkně zdobí. Posypejte slunečnicovými a dýňovými semínky, můžete ještě lehce osolit. 
4
Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu koláče a lehce stiskněte. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte zhruba 45 minut.
5
Krájejte až po vychladnutí.