Dýňový koláč se švestkovými povidly


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Podzim je s dýněmi velmi pevně spojený. Asi znáte dýňové polévky, pečené dýně i kompoty. Ale slyšeli jste už o dýňovém koláči? Tenhle zdravý kousek se švestkovými povidly se jistě stane hvězdou vašeho podzimního menu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
220 g
Dýňové pyré
0.33 hrnek
Kefír
0.33 hrnek
Olej
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 hrnek
Špaldová hladká mouka
30 g
Xylitol
1 lžička
Skořice
0.5 lžička
Perníkové koření
1 lžička
Kypřicí prášek do pečiva
1 lžička
Jedlá soda
1 špetka
Sůl

Krém
50 g
Jogurt bílý
50 g
Sýr Philadelphia
50 g
Zakysaná smetana
1 lžíce
Xylitol
1 lžička
Mletá skořice

Příprava

1
Dýni omyjte a nakrájejte na kostičky, dejte na plech a pečte cca 25–30 minut při teplotě 180 °C do úplného změknutí. 
2
Upečenou dýni rozmixujte do hustého pyré s troškou vody. Na jednu větší hokaido dýni připadá zhruba 1,5 hrnku vody. Zbývající část pyré můžete zamrazit na později.
3
V jedné míse smíchejte mokré ingredience na těsto a v druhé sypké a následně vmíchejte suché do mokrých až krásně jemné těsto, které nalijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku o velikosti cca 28x19 cm a pečte při teplotě 180 °C ideálně na horkovzdušný program cca 20 minut.
4
Upečený korpus nechte zchladnout a pomažte vyšlehaným krémem. Na závěr navrch poklaďte povidla a jedlé květy.

Další recepty