Jídelníček inspirovaný Středomořím

Středomoří je možná i vaší oblíbenou dovolenkovou destinací. Kromě odpočinku plného slunce a pohody nás ale může inspirovat i jídelními zvyklostmi. Těm se obecně říká středomořská dieta. Nepředstavujte si však žádné trápení, právě naopak. Co patří mezi hlavní principy tohoto způsobu stravování? A co si naložit na talíř?

Co si pod „Středomořskou dietou” vlastně představit?

Jídelníček inspirovaný Středomořím zahrnuje zdravé návyky obyvatel zemí jako je Francie, Řecko, Španělsko nebo Itálie. Že místní obyvatele vidíte spíš někde na pláži se sklenkou vína? Nenechte se zmást.


V jídelníčcích těchto národů převažuje čerstvá zelenina a ovoce, ryby a mořské plody, obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy a nesmí chybět samozřejmě ani olivový olej.


Není ale důležité jen to, co jíte, ale jakým způsobem. Obyvatelé jižních zemí si potrpí na stolování. Často je tedy vidíte jíst s přáteli a rodinou. Jídlo si vychutnávají. Hlavně klid a žádný stres. Proto na sendvič zhltnutý v rychlosti u počítače o polední pauze rovnou zapomeňte.


Jaké potraviny by se měly objevit na vašem menu?


Jak bylo zmíněno výše, základem jídelníčku je dostatek ovoce a zeleniny. Což vzhledem k aktuální sezoně nebude problém.


V létě nesmí chybět peckoviny, jako jsou třešně nebo meruňky. V Čechách si užijte i sezónu malin, jahod nebo borůvek.


I cuketa je všestrannou a ve středomořské dietě hojně využívanou surovinou. Možná vás překvapí, že může být součástí sladkého pečení.


Chcete začít se středomořskou dietou? Zařaďte si do jídelníčku také celozrnné potraviny, jako jsou těstoviny, pečivo nebo cereálie. Jak si vybrat pečivo vám poradíme v našem článku.


Nezapomínejte na vhodný výběr tuků: olivový olej, semínka nebo oříšky. Nejste si jisti výběrem vhodných potravin? Mrkněte na náš článek.


Česká republika dlouhodobě pokulhává v konzumaci ryb. Zkuste na to více myslet a zařadit si alespoň 2 porce rybího masa do týdne. Vybírejte druhy jako je tuňák, losos, pstruh nebo makrela. 


Jaké má pravidelná konzumace ryb benefity jsme rozebírali v našem článku.


Volte raději drůbeží maso a na frekvenci konzumace červeného masa uberte. Když si budete dávat hovězí maso, pak vybírejte spíše libové a v menších porcích.

S čím v jídelníčku šetřit?

Zásady rozumného stravování by měly být blízké nám všem. Bez ohledu na to, zda právě chcete hubnout nebo vám stačí hmotnost udržovat. Proto v jídelníčku šetřete tučnými mléčnými výrobky, tučnými jídly obecně nebo uzeninami.


Opatrně také na nadbytek soli a cukru. Jídlům dáte ten správný šmrnc bylinkami. S výběrem těch správných vám rádi pomůžeme.

Co jsou hlavní benefity takového jídelníčku?

Středomořskou dietu můžeme s klidem označit jako vyvážený jídelníček, který upřednostňuje čerstvé kvalitní potraviny před fastfoodem a potravinami průmyslově zpracovanými. 


Že je vaším aktuálním cílem hubnout? V tom případě vás lepší volby dovedou k nižšímu příjmu kalorií a tím i hubnutí. Bez nutnosti počítat kalorie. Počítání kalorií totiž může být dobrý sluha, ale zlý pán.


Jaké jsou účinky na zdraví? Středomořský jídelníček je spojován s nižším výskytem srdečních chorob. Také může pomoci snižovat hladinu “zlého” LDL cholesterolu. 


Dále je zde souvislost s optimální hladinou krevního cukru. Takový jídelníček také může fungovat jako prevence rozvoje cukrovky 2. typu.

Jak může vypadat vaše denní menu?

Podívejte se, jak by mohlo vypadat vaše středomořské menu.


Tereza Havlínová