Poznejte kouzlo letního ovoce

Ovoce skvěle doplní snídani nebo svačinu. O tom, že je ovoce zdravé, nepochybuje snad nikdo. Je nabité vlákninou, vitaminy a dalšími živinami. Obsahuje také málo kalorií, což v kombinaci s výše zmíněnou vlákninou znamená, že je skvělým spojencem ve chvíli, kdy se třeba snažíte nějaké to kilo shodit.


Jíte ovoce pravidelně? Pak máte nižší riziko cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku, srdečně cévních one­ mocnění nebo rakoviny. Ovoce byste za den měli sníst alespoň 150–200 g, což odpovídá 1–2 porcím. Každý druh ovoce, který vám přijde na mysl je zdraví prospěšný. Já jsem pro vás vybrala to, které se pojí s létem. Po čem sáhnete vy? 

Peckoviny, jako jsou meruňky, broskve, třešně nebo višně

Ovoce s peckou je typicky letní záležitostí. Určitě víte, že mimo sezonu se jeho cena šplhá do nebeských výšin, a ruku na srdce: nechutná dobře, a ani není zrovna nabité živinami. Proto je nyní využijte na maximum a zařaďte je do jídelníčku. Peckoviny obsahují vitaminy C a A, proto pomáhají bojovat s oxidačním stresem a chrání buňky před stárnutím. Mají také nízký glykemický index.



Čerstvé je ráno přidejte do jogurtu a müsli nebo ovesné kaše. Broskve nebo nektarinky skvěle chutnají v moučnících: podrží tvar a těsto zvláční. Třešně zase využijete v klasické bublanině. Nebojte se ale ani experimentovat: grilované nektarinky skvěle doplní mozzarellu v zeleninovém salátu nebo se hodí jako přílo­ ha k masu. Určitě je ale neloupejte: zdraví pro­ spěšná vláknina se nachází právě ve slupce.

Maliny, borůvky, jahody, ostružiny

Všechny uvedené „bobule“ pozitivně pů­sobí na hladinu cholesterolu, krevního tlaku a působí protizánětlivě. Známým faktem je, že patří mezi antioxidanty. V bobulovinách také najdeme antokyany. Ty působí jako noo­ tropika, což jsou látky, které dokážou pořádně nastartovat vaše soustředění. Nyní v létě jezte bobuloviny čerstvé. Nezapo­meňte ale ani „zastavit čas“ a udělat si zásoby do mrazničky. Takto můžete ovoce skladovat až několik měsíců. A nebojte: ovoce si zachová původní nezměněné složení a všechny benefity z toho plynoucí. V chladných podzimních a zimních měsících jako když najdete. Přidejte bobule do ranního smoothie, pudinku, ovocných knedlíků nebo sladkého pečení. Například ostružiny překvapivě skvěle chutnají v kombinaci s kozím sýrem.

Vodní meloun

Co by to bylo za léto bez melounu! Možná správně podotknete, že meloun se řadí mezi zeleninu. Sladkou chutí se ale blíží ovoci, proto má svoje místo i zde. Má řadu benefitů: najdeme zde antioxidanty jako je lykopen, betakaroten nebo vitamin C. Meloun obsa­ huje vysoký podíl vody, proto může pomoci s pitným režimem. Příjem tekutin by totiž měl být v horkém počasí ještě vyšší než obvykle. Nejvíc si pochutnáte na vychlazeném melounu nakrájeném na kostky. Přidat ho můžete do osvěžujících alko i nealko drinků, zeleninových nebo ovocných salátů.


Foto od Amanda Lins z Unsplash


Ovoce by mělo být nedílnou každodenní součástí jídelníčku nás všech. Je napěchované zdraví prospěšnými látkami, obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií. Nejlepší volbou bude jíst ovoce tak, jak nám ho sama příroda nabízí. Džusy a často i smoothies nejsou ideální volbou. Ve většině případů obsahují překvapivě hodně cukru. U kupovaných mrkněte na složení a doma si jej připravte jen z takového množ­ ství ovoce, které byste doopravdy snědli. Zkuste také přidat zeleninu. Pomůže vám snížit celkový obsah cukru. Hodí se baby špenát, okurka nebo mrkev. Odšťavněním ochudíme ovoce o vlákninu. Proto nás šťávy nezasytí a dodají až příliš velké množství energie. Pokud máte šťávy rádi, bez problémů si je dopřejte. Pohlídejte ale množství nebo je zřeďte vodou.

Tereza Havlínová