Sezónní jídelníček: v létě zavařujte, sušte i mrazte

V létě si můžeme užívat čerstvé ovoce i zeleninu plnými doušky, přesněji řečeno plnými ústy. Ovoce a zelenina jsou bezesporu nejlepší čerstvé. Jezte je tedy tak, jak nám je příroda aktuálně nabízí.


Myslete, ale také dopředu a připravte se na podzimní a zimní měsíce, kdy výběr sezónní zeleniny i ovoce pokulhává. Navíc jsou klasické techniky uchovávání potravin, jako je zavařování, sušené nebo mražení opět trendy. Jak jsou na tom z pohledu výživy? A na co si dát pozor?

Jaké jsou zásady mražení sezónního ovoce a zeleniny?

Pro zachování maxima živin je nutné zmrazit ovoce a zeleninu v plné zralosti a začerstva. Lepší je mrazit v sáčcích tomu určených, nikoliv v krabičkách.


Pokud vám to čas dovolí, před samotným mražením zeleninu můžete krátce zblanšírovat. Uchová si tak křupavost i více chuti. Vybírejte však spíše zeleninu s menším obsahem vody.


Zelenina s vysokým obsahem vody je po rozmrazení měkká a bez chuti. Saláty, rajčata nebo okurky proto do mrazáku raději nedávejte.

S ovocem je to podobné jako se zeleninou. Na začátku ho nakrájejte, odpeckujte nebo zbavte jádřinců a navrch lehce posypte moučkovým cukrem, aby si zachovalo aroma.


Zamrazování potravin je šikovnou vychytávkou, která skutečně může šetřit čas. Ale než zamrazíte celou úrodu, zamyslete se, jestli je zvládnete zpracovat. Jak dlouho má smysl jednotlivé druhy ovoce a zeleniny v mrazničce uchovávat? Zelenina podle druhu až 12 měsíců, ovoce 8–12 měsíců.

Dá se ovoce a zelenina sušit?

Určitě ano, jedná se o další způsob, jak ovoce a zeleninu uchovat. Zachovávají si vysoký podíl vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny. Doma usušené ovoce a zelenina budou také zdraví prospěšnější než ty kupované. V případě ovoce často obsahuje to kupované zbytečně mnoho přidaného cukru.

Nejpohodlnější a nejefektivnější je použití sušičky potravin. Nasušíte větší množství s minimem starostí. Využít však můžete i klasickou troubu, sušení bude sice déle trvat, ale výsledek bude srovnatelný se sušičkou.


Jak správně a jak dlouho uchovávat sušené ovoce a zeleninu? Sušené dobroty při správném skladování vydrží až 1 rok.

Skladujte je ve vzduchotěsných nádobách na chladném a suchém místě. Každý měsíc kontrolujte, zda se nekazí – nejčastěji se setkáte s plísní. Snažte se spotřebovat sušené plody dřív než mražené nebo konzervované jídlo.


Chcete zkusit sušení a nakládání doma? Vyzkoušejte připravit třeba rajčata sušená v troubě. Hodit se vám jistě budou tipy, jak zpracovávat houby.

Jak je na tom zavařování, co se nutriční stránky týče?

Kompoty od babičky milují nejen děti. Je libo švestkový, hruškový nebo snad meruňkový kompot? Pravdou je, že zavařování je ze všech technik uchovávání potravin k potravinám nejméně šetrné – ovoce či zelenina tu projde vyšší teplotou, při které dochází k velkým ztrátám vitaminů. Pak se ještě doplňuje cukr nebo sůl, čímž do výsledného díla přidáte suroviny, které tak úplně naše tělo nepotřebuje.


Při zavařování je důležité myslet na pečlivou hygienou: jak na to? Přečtěte si v našem článku.


Po jaké době je dobré ve sklepě „provětrat” starší zásoby zavařenin? Obecně platí, že bychom zavařené potraviny měli zkonzumovat do jednoho roku od doby zavaření. Tedy do doby, kdy začneme zpracovávat úrodu novou. Šikovným hospodyňkám vydrží zavařeniny chutné i déle, ale nemělo by to být pravidlem.


Co vyzkoušet? Věříme, že uvítáte naše tipy: zkuste třeba netradiční dýňový džem s kardamomem nebo jahodový džem s vanilkou a tymiánem.

A co populární fermentace?

Fermentované potraviny v současné době zažívají velký boom. Ačkoliv se vám možná jeví jako nový trend, ve skutečnosti se jedná o pradávný způsob uchování potravin.


Co mají fermentované potraviny společné? Obsahují živé kultury („přátelské“ bakterie nebo kvasinky), a tím podporují správnou skladbu naší střevní mikroflóry, čímž posilují imunitu. Mimo to napomáhají správnému trávení a udržují trávicí trakt ve správné kondici.


Více se o fermentovaných potravinách dozvíte v jednom z našich článků. Doma se pak můžete pustit do přípravy kimči podle našeho receptu.


Ať už se budete věnovat zavařování, výrobě marmelád, sušení nebo mražení plodů z vašich zahrad, vždy vybírejte zralé a čerstvé ovoce a zeleninu bez známek poškození nebo hniloby.

Tereza Havlínová