Jak zavařovat, abyste si „nezavařili“

Podařilo se vám nebo vašim blízkým letos vypěstovat větší úrodu, než zvládnete zpracovat? Není problém! Sklizeň jablek, jahod, meruněk, ale i okurek můžete zavařit a schovat na zimní dny. Přebývá vám uvařené lečo nebo jiné jídlo? Taky ho můžete zavařit a díky téměř kouzelnému procesu sterilizace vydrží mnohem déle! Na zavařování nepotřebujete kromě skleněných nádob nic, co byste doma neměli, takže se do toho můžete zvesela pustit.

VYBÍREJTE JEN TO NEJLEPŠÍ

Zvadlé, přezrálé nebo nedozrálé plody rozhodně nechceme. Na zavařování se hodí potraviny jen v té nejlepší kondici, aby byly schopné vydržet co nejdéle v dobrém stavu.

ČISTOTA JE PŮL ÚSPĚCHU

Znáte rčení čistota půl zdraví? Zavařování je proces, kdy se snažíme zbavit nechtěných bakterií v potravinách, a proto je třeba v průběhu celého zavařování udržovat čisté jak nádoby, tak ruce i utěrky. Přemýšlíte, jak zajistit čistotu nádob? Nejjistější si budete, pokud sklenice i s víčky vyvaříte a necháte volně uschnout. 

SKLADOVÁNÍ JE DŮLEŽITÉ!

Pro dlouhý a spokojený život zavařenin je uložte do suchého, tmavého místa, kde teplota příliš nekolísá. Nejlepší je nějaký špajz nebo sklep. A rozhodně štítkujte a popisujte sklenice! Čas běží mnohem rychleji, než se nám zdá, takže je lepší na sklenici napsat rok a měsíc výroby. Deset let staré kompoty už nemusí být tou nejlepší pochoutkou. K tomu ideálně přihoďte i popisek, co sklenice obsahuje, protože v polotmavém sklípku nemusí být vše rozpoznatelné.


Photo by Keri Titley on Unsplash 

V čem a jak zavařovat?

V ZAVAŘOVACÍM HRNCI

Zavařovací hrnec, jak název napovídá, je přímo určen k uvedenému účelu. Díky kontrole teploty bude příprava určitě jednodušší a výsledky jistější, ale pokud vám v kuchyni chybí, nezoufejte. Existuje spoustu dalších možností.

V PAPIŇÁKU

Tlakový hrnec může působit jako vyšší dívčí, ale nebojte. Zavařovací sklenice připravte běžným způsobem, na dno hrnce dejte rošt nebo utěrku a naskládejte sklenice do hrnce s centimetrovými mezerami. Zalijte je pak vodou do výšky cca 3 centimetry. Na mírném plameni vodu pomalu ohřívejte a nechte otevřený ventil. Až z něj začne vycházet pára, zavřete ho a vařte cca 3–5 minut, záleží na tvrdosti zavařované suroviny. Hrnec odstavte, nechte odejít zbylou páru a vychladnout, vyndejte sklenice a otočte je dnem vzhůru. Hrnec určitě neochlazujte studenou vodou, nechte ho v klidu vychladnout.

V HRNCI

Podobně jako v papiňáku probíhá zavařování i v normálním hrnci. Opět vložte sklenice s mezerami, přiveďte vodu k varu a zavařujte dle konzistence plodů.


Photo by Uwe Conrad on Unsplash 

V MIKROVLNCE

Mikrovlnka toho dokáže spoustu, je to takový Ferda Mravenec mezi spotřebiči. Takže, jak asi už tušíte, zvládne pomoci i s domácím zavařováním. Naskládejte plody do sklenice, zalijte nálevem (cukerným roztokem), zavřete je a nechte vlnit, mikrovlnit. Doba se bude pohybovat kolem 5 minut, záleží na výkonu spotřebiče a tvrdosti plodů. Nejlepší bude, když vše vyzkoušíte dopředu na jedné sklenici. 

V TROUBĚ

Pokud nevlastníte velký hrnec, do kterého byste nacpali dostatečné množství sklenic, můžete zkusit zavařování v troubě. Nejprve ji předehřejte na 200 až 220 °C. Na plech vyskládejte uzavřené sklenice opět s mezerami, ten pak umístěte do spodní části trouby, sklenice podlijte vodou do výšky cca 2 centimetry a nechte troubu pracovat. Větší sklenice potřebují 10 až 14 minut , menší cca polovinu. Opět záleží na tvrdosti plodů. Pokud zavařování formou pečení zkoušíte poprvé, klidně začněte s jednou sklenicí a uvidíte, zda tento menší experiment vyšel. 

V MYČCE

Taky jste překvapeni? My tedy ano! Ale proč by v myčce zavařovat nešlo, že? Nechybí voda ani vysoká teplota. Naskládejte sklenice do pevné polohy víčkem nahoru a nastavte teplotu na 70 nebo 80 °C. Po skončení programu naskládejte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Jenom nezapomeňte, že tentokrát tabletu do myčky rozhodně nepotřebujete. :-) 

Co zavařovat?

Prakticky cokoliv. Zavařovat se dá totiž téměř vše. Nejznámější nám je asi ovoce a zelenina. Zavařovat se dají ale i houby, některá masa a hotové pokrmy, jako je lečo nebo vývary! U hotových jídel se vyvarujte pokrmům, které obsahují smetanu nebo mouku. Maso musí být vždy libové a čerstvé, můžete ho zavařit v syrovém i uvařeném stavu, ale pozor, čas zavařování bude u syrového masa mnohem delší, třeba až 2 hodiny - je potřeba ho ve sklenicích uvařit. Vždy je třeba ověřit, jestli je daný pokrm vhodný k zavařování a jaký je nejlepší postup, ale svět zavařování je větší, než si myslíte.

Kompotů už bylo dost?

Ovoce nemusíte zavařit jen do podoby kompotu, možností je mnohem víc!


ZAVAŘENINA

Čerstvý chléb s máslem a domácí zavařeninou? Už se vám sbíhají sliny? Marmeládu můžete připravit z všemožného ovoce, mezi naše oblíbence patří jahodytřešně, maliny, meruňky a rybíz. Nejde o nic složitého, receptů najdete všude spoustu. 


Jenom pozor, aby sklenice na plnění byly dokonale čisté, jinak by se mohla marmeláda zkazit. Klasické marmelády se vám přejedly? Zkuste přidat k ovoci bylinky nebo koření, třeba k meruňkám se skvěle hodí trocha tymiánu.

PŘESNÍDÁVKA

Máte doma děti nebo jste milovníci přesnídávek vy sami? Domácí výroba není nijak složitá! Základem každé přesnídávky jsou jablka, ta oloupejte, nakrájejte na kostky a s trochou vody duste doměkka. Pokud chcete, teď je ten nejlepší čas přidat skořici nebo jiné koření. Potom jablíčka rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence a pokud vám připadá přesnídávka moc hustá, přidejte trochu vody. Ještě horkou přesuňte do čistých sklenic, zavřete je a otočte dnem vzhůru. K jablečné přesnídávce můžete přidat i jiné ovoce, kreativitě se meze nekladou a postup bude podobný.

PEČENÝ ČAJ

Skvělý tip na zužitkování přebytečného ovoce je pečený čaj. Nakrájejte vaše nejoblíbenější čerstvé plody na kostičky, nebojte se smíchat více druhů, výsledek bude o to zajímavější. K ovoci přidejte bylinky nebo koření, citronovou šťávu a zasypte třtinovým cukrem. Poměry upravujte podle chuti. Nakonec přesypte směs do hlubšího pekáčku, podlijte troškou vodu a pečte 30–45 minut na 175 °C. Horkou směsí plňte skleničky, otočte je dnem vzhůru a pokud chcete mít úplnou jistotu, že pečený čaj vydrží ještě dlouho, zavařte jej.  


Pečený čaj je navíc skvělý dárek! Ideálně ho ale porcujte do malinkých skleniček, protože po otevření je třeba ho co nejdříve zpracovat.


Title photo by Jonathan Pielmayer on Unsplash

Redakce Gusto Academy