Jak sušit rajčata v troubě?
V létě máme kolem sebe čerstvé zeleniny více než dost. Pokud máte zahrádku, pak nám jistě dáte za pravdu, že každý den sklízíte spoustu skvělé zeleniny a ovoce. Radost z bohaté sklizně pak ale často vystřídá panika, když přijde řada na zpracování a uchování.
Velmi často se stává, že úroda dozraje najednou a je pak potřeba rychle vymyslet, jak se zralými plody nakládat. My pro vás tentokrát máme tip, jak připravit sušená rajčata přímo u vás doma.
Jaký druh rajčat je na sušení nejlepší?
Ideální jsou na sušení cherry rajčata nebo hroznová rajčata, protože příprava vyžaduje nejméně práce. Perfektní jsou rajčata z České farmy, která se dostanou do obchodu prakticky ze dne na den, bez zbytečných oklik. Kromě toho, že jsou čerstvá, jsou také přirozeně sladká, což z nich po usušení dělá skvělou sladkou i slanou svačinu.
Na sušení je nejlepší vybírat rajčata s menšími semeny a menším obsahem vody, ty totiž nemusíte zbavovat semínek. U větších a šťavnatějších rajčat je třeba semínka odstranit.
Jak sušit rajčata v troubě?
- Ideální je sušit rajčata uzrálá venku a v sezóně, kdy opravdu dozrávají. V o chode proto raději sáhněte po rajčatech od místních farmářů, v BILLE je poznáte podle labelu Česká farma. Taková rajčata totiž mají nejplnější chuť, a u sušení platí tu, že čím lépe rajče chutná, tím lépe bude chutnat sušené.
- Vybírejte pevná rajčata, měkká obsahují více vody a sušší se déle.
- Pokud používáte větší rajčata, ujistěte se, že je nakrájíte rovnoměrně a na tenké plátky (u silných kusů trvá sušení déle).
- Rajčata okořeňte podle chuti, můžete vyzkoušet i několik variant. Ty však sušte odděleně a odděleně je i skladujte. Vyzkoušejte sušení pouze s olivovým olejem, solí a pepřem a k další várce zkuste přidat bylinky, jako je bazalka nebo oregano.
- Sušené ovoce a zeleninu je možné skladovat při pokojové teplotě. Pokud však nejsou úplně vysušené, mohou se zkazit. Když je uložíte do lednice nebo mrazáku, vydrží déle.