Jak zpracovávat houby? Tradiční i méně známé způsoby
Máte rádi houbaření a je pro vás vytouženým odpočinkem? Košík plný hub je pro každého houbařského nadšence velkou radostí a zároveň i starostí. Po příchodu z lesa totiž vyvstává obvyklá otázka, jak s takovou nadílkou naložit. Trvanlivost nasbíraných hub totiž není zrovna dvakrát dlouhá.
V dnešním článku vám poradíme recepty, jaké si můžete z čerstvých lesních hub připravit, ale také to, jak houby zpracovat a uchovat pro další použití.
Pár tipů do začátku:
- staré známé houbařské pravidlo, které ale rozhodně stojí za připomenutí: sbírejte jen houby, které opravdu znáte. V lese nechce i ty, u kterých si nejste opravdu jistí. Předejdete tak zbytečným nepříjemnostem.
- i jedlé a vám dobře známé houby mohou způsobit potíže: proto je vždy sbírejte do košíku. Ne do igelitového sáčku, kde se snadno zapaří. A pak snadno plesniví a množí se v nich bakterie. Rázem je zaděláno na zvracení, průjmová onemocnění či bolesti žaludku.
- košík nasbíraných hub nenechávejte doma stát dlouho. Měkčí druhy hub zpracujte ideálně ihned, tužší druhy vydrží v chladu v lednici i dva dny. Houby neomývejte, pouze je očistěte na sucho a rozložte na velký plech nebo tác.
- skladujte je opravdu krátce: nejlépe se hodí už výše zmiňovaná lednice.
Víte, jak správně skladovat potraviny v lednici? Poradíme vám v jednom z našich článků.
Co si z hub připravit?
Masové kuličky s houbami a zeleninou
Pohanková kaše naslano se šunkou a houbami
Pappardelle s houbami
Voňavé italské těstoviny vás potěší během celého roku. Vždy je skvělé, že k jejich přípravě můžete využít aktuální sezónní suroviny. Na jaře chřest a během podzimu třeba právě houby. Vyzkoušejte náš recept na pappardelle s houbami přímo z lesa!
Nezapomeňte ale ani na rychlou chalupářskou klasiku z pánve v podobě smaženice, voňavou kulajdu nebo krémovou houbovou omáčku. Ta má univerzální použití: doplnit ji můžete masem nebo vejci – ať už vařenými natvrdo nebo volskými oky.
Jak houby uchovávat?
Sušení
Sušení je pravděpodobně nejtradičnějším způsobem, jak houby uchovat pro další použití. Není nad to v podzimních nebo zimních měsících mít ve spíži pořádnou zásobu. Sušené houby dále využijete do vaječných omelet, krémového rizota, sekané omáček nebo hřejivých polévek.
Ideální je v tomto případě využít sušičku na potraviny. Houby však můžete sušit i v troubě. Důležité je zajistit rychlé schnutí hub tak, aby nedocházelo k průběžnému vlhnutí, což by mohlo způsobit vznik plísní.
Následně skladujte v uzavřené nádobě na suchém místě. Často používané plátěné sáčky však příliš vhodné nejsou.
Mražení
Blanšírování (tedy krátké povaření a následné rychlé zchlazení) hub před jejich samotným mražením má řadu výhod. První plus se týká hygieny: houby touto přípravnou metodou očistíte. Druhý benefit je veskrze praktický: zmenšíte objem a houby tak zaberou mnohem méně místa v mrazáku, což se může hodit. Krátkým povařením též zastavíte oxidační procesy a houby dále nebudou tmavnout. Takto uchované houby vydrží přibližně půl roku.
Plánujete mrazit bez blanšírování? I to lze. Jen pozor: po následném rozmrazení budou mít houby pro někoho nepříjemnou, lepivou strukturu.
Nakládání do octa
Rádi v zimních měsících sáhnete po zavařeném ovoci nebo kyselých okurkách? Pak nezapomeňte ani na nakládané houby. Nejčastěji se nakládají do octa.
Konzervování v kyselém nálevu se nejvíce hodí pro drobné a pevné houby. Právě takové pak ozdobí nejeden talíř.
Nálev se připravuje podobně jako na okurky: použít můžete koření jako je například bobkový list, tymián, kuličky pepře nebo hořčičné semínko.
Takto zavařené houby vydrží rok. Po zchladnutí vždy zkontrolujte, zda se „dobře chytila víčka”, jak se po česku říká. Otevřenou skleničku spotřebujte co nejdříve.
Mezi další a méně tradiční způsoby uchovávání hub patří například nakládání do soli, populární kvašení nebo zpracování do podoby houbové pasty.