Cibulový koláč s čerstvým smetanovým sýrem a špekem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
Spojili jsme síly se známým šéfkuchařem a porotcem MasterChef Česko Honzou Punčochářem a připravili pro vás recept na cibulový, jinak také alsaský, koláč! Je snadný, krásně křupavý a hlavně neodolatelný. Dělá se sice z kynutého těsta, ale ani toho se nemusíte bát!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

400 g
Hladká mouka
200 ml
Vlažná voda
8 g
Sušené droždí
Sůl

Náplň
150 ml
Smetana ke šlehání 33%
4 snítky
Tymián
Mlýnek pepř čtyř barev
300 g
Cibule sladká
250 g
Anglická slanina
100 g
Grana padano, 15 měsíců zrání
120 g
Čerstvý smetanový sýr
1 stroužky
Česnek

Příprava

1
Hladkou mouku spolu s droždím, vlažnou vodou a solí vymíchejte v míse do hladkého těsta.
2
Propracujte a nechte v teple vykynout. 
3
Vykynuté těsto znovu propracujte a vyválejte na tenký plát. Dejte na plech na pečicí papír. 
4
Zalijte smetanou, rozprostřete na ni půlkolečka nakrájené cibule, nakrájenou slaninu a tymián. Zastrouhejte parmezánem a opepřete. 
5
Troubu rozehřejte na 220 °C a koláč pečte 12–15 minut. 
6
Poté vyjměte a pomocí lžíce ozdobte čerstvým smetanovým sýrem smíchaným s nastrouhaným česnekem.