Chřestový koláč se sýrem cottage, mrkví a hráškem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegetarián
  • Snídaně
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
Chřest je jarní ingredience, která nesmí na našem stole nikdy chybět. Tušili jste, že v případě bílého a zeleného chřestu nejde o různé odrůdy? Rozdíl je pouze v metodě jejich pěstování. Zatímco bílý chřest se pěstuje v temnu, třeba v zemi pod malými kopečky hlíny, zelený se pěstuje nad zemí, kde je vystaven slunečním paprskům. A právě působením slunce se v rostlině vytváří zelený pigment. My jsme do dnešního receptu zařadili zelenou klasiku, kterou doplňuje zdravá mrkev a hrášek. Zkuste náš chřestový koláč s cottagem!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Listové těsto čerstvé
600 g
Cottage nature
4 stroužky
Česnek
0.5 plodu
Šťáva z citronu
100 g
Mrkev
2 svazky (tenčí stonky)
Zelený chřest
200 g
Čerstvý hrášek
2 ks
Žloutek
1 lžička
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Extra panenský olivový olej

Příprava

1
Rozpalte troubu na 180 °C.
2
Cottage smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
3
Přilijte vymačkanou šťávu z citronu a zamíchejte.
4
Mrkev dobře očistěte a škrabkou z ní udělejte proužky. Hrášek vyloupejte z lusků.
5
Hotové vyválené těsto rozložte na plech i s pečicím papírem. Na těsto navrstvěte ochucený cottage a přidejte chřest zbavený dřevnatých konců.
6
Z proužků mrkve tvarujte růžičky a skládejte je na koláč. Na závěr přisypte kuličky hrášku.
7
Okraje těsta ohněte dovnitř a pomažte je žloutkem. Pokud vám nějaký žloutek zbyde, klidně jím přelijte samotný sýr.
8
Koláč dejte péct do trouby na 20 minut. Před podáváním lehce zakápněte olivovým olejem.