Chřestová polévka vichyssoise


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
Krásně zelená, sytá a zároveň vlastně i lehce osvěžující. Právě taková je studená polévka vichyssoise pod taktovkou Honzy Vorla. Vyzkoušíte?⁠

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 svazek
Zelený chřest
1 ks
Pórek
1 ks
Cibule žlutá
2 ks
Brambory B
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
200 ml
Bílé víno
1 l
Kuřecí vývar
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
Mlýnek mořská sůl
Křepelčí vejce

Příprava

1
Chřest nejprve zbavte dřevnatých konců. Stačí stonky ohnout, zlomí se tam, kde potřebujete.
2
Špičky chřestu si schovejte na později a hlavní části stonků nakrájejte na menší kusy.
3
Pórek a cibuli očistěte a nakrájejte na podobně velké kusy.
4
Brambory oloupejte a také nakrájejte. Čím menší kusy zvolíte, tím rychleji se zelenina uvaří. ⁠
5
V hrnci na másle orestujte chřest, brambory, pórek a cibuli.
6
Vše zalijte vínem, které poté vyvařte.
7
Přilijte kuřecí vývar, uvařte vše doměkka a jakmile je hotovo, přilijte smetanu.
8
Krátce povařte, aby se nesrazila, osolte a hotovou polévku rozmixujte v blendru. ⁠
9
Křepelčí vejce vařte ve vodě 2 minuty a 20 vteřin, aby žloutek zůstal lehce tekutý.
10
Polévku servírujte vychlazenou s hotovými vajíčky a špičkami chřestu. Na ozdobu se hodí i klíčky.⁠