Boloňské špagety


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Předkrmy
  • Těstoviny a nudle
  • Bezlepkové
  • Zeleninová jídla
Poctivá boloňská omáčka sice zabere trochu víc času, ale výsledek za tu námahu rozhodně stojí! V lednici vám navíc vydrží i několik dní, takže nemusí zůstat jen u jedné porce špaget. Celý recept je zároveň bez lepku díky špagetám značky BILLA Free.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 g
Vepřové maso mělněné
3 ks
Celer řapík
2 ks
Cibule žlutá
3 ks
Mrkev
200 ml
Bílé víno
Sekaná rajčata
1 špetka
Muškátový oříšek
Čerstvá bazalka
Grana padano, strouhaný sýr
Olivový olej extra panenský
400 g
Bezlepkové špagety
Pepř
Sůl

Příprava

1
V kastrolu na lžíci olivového oleje zpěňte jemně nakrájenou cibulku.
2
Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
3
Nechte zesklovatět a vmíchejte mleté maso. Osolte a opepřete.
4
Maso zprudka osmažte, pomalu přilejte po troškách víno a pozvolna redukujte.
5
Přidejte rajčata i s nálevem a stáhněte plamen.
6
Směs občas promíchejte a asi hodinu duste do zhoustnutí omáčky.
7
V případě potřeby lehce podlijte vodou.
8
Když je boloňská směs téměř hotová, okořeňte muškátovým oříškem. Poté se pusťte do vaření špaget.
9
Do vysokého hrnce dejte vařit vodu, kterou poctivě osolte.
10
Těstoviny vložte do vody až v okamžiku, kdy začne voda vřít.
11
Těstoviny vařte asi 8–9 minut.
12
Jakmile jsou al dente, sceďte je a promíchejte v kastrolu spolu s omáčkou.
13
Při servírování posypte strouhaným parmezánem a nasekanou bazalkou.

Další recepty