Baba ganoush z lilku


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
Baba ganoush je oblíbenou přílohou nebo předkrmem arabské kuchyně. Podává se jako pasta nebo dip k zelenině nebo falafelu. Základní surovinou je dužina pečeného lilku, která se původně opékala nad otevřeným ohněm, aby získala jemně uzenou chuť.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Lilek
2 lžíce
Extra panenský olivový olej
2 lžíce
Tahini
1
Česnek balený
1 lžička
Římský kmín

Dokončení
Citrónová šťáva
Sůl
Mleté chilli
Koriandr
Řecký jogurt (BILLA BIO)

Příprava

1
Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky dobře omyjte, osušte a na několika místech propíchejte vidličkou. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měkka. Trvá to cca 20 minut. Upečené lilky také poznáte tak, že jejich povrch bude zvrásněný.
2

Lilky vyjměte z trouby, rozkrojte podél a nechte vychladnout.

Nachystejte si hlubší misku. Dužninu vydlabejte lžící, slupku i stopku můžete vyhodit.

3
Dužninu nakrájejte na menší kousky, dejte do misky a lehce zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
4

Přidejte tahini pastu, olivový olej a římský kmín. Česnek prolisujte. Zamíchejte a dochuťte šťávou z citronu, solí a chilli. Na zjemnění můžete přidat i řecký jogurt.

Podávejte s čerstvým koriandrem.

Podávejte například jako dip k cizrnovému falafelu. Doplnit můžete rozpečenou celozrnnou pitou a zeleninou.