Veganská panna cotta


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegan
Klasické sladké dezerty si nemusíte odpírat ani ve chvíli, kdy jste se rozhodli vyřadit veškeré živočišné výrobky a začali s veganskou stravou. Třeba taková legendární italská panna cotta jde bez problému připravit i s rostlinnou smetanou a sójovým nápojem. Věříme, že nepoznáte rozdíl!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 300 ml
    Sójový nápoj
  • 200 ml
    Rostlinná smetana
  • 1 balení
    Vanilkový cukr
  • 20 g
    Třtinový cukr
  • 5 g
    Agar

Malinový rozvar
  • 100 g
    Mražené maliny
  • 100 ml
    Voda
  • 2 lžičky
    Třtinový cukr
  • 7 g
    Kukuřičný škrob

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V hrnci smíchejte třtinový cukr, agar, vanilkový cukr, rostlinnou smetanu a sójový nápoj.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte přivést k varu a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo, vařte cca 5 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Směs začne díky agaru mírně houstnout, ale nikdy nebude jako pudink.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pannu cottu pak buď nalijte do formiček, ze kterých ji po vychlazení vyklopíte či rovnou do dezertových pohárů.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici, aby panna cotta krásně tuhla.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte ovocný rozvar. V rendlíku smíchejte třtinový cukr, škrob rozmíchaný s trochou vody a zbylou vodu.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec přisypte mražené nebo čerstvé maliny, přiveďte k lehkému varu a nechte zhoustnout.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Lžící navrstvěte teplý (nikoliv vroucí) rozvar na zatuhlou panna cottu, ozdobte lyofilizovaným ovocem a čerstvou bylinkou.