Vánoční čokoládová hvězda


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Moučník, který doslova volá „Vánoce“. Přesně to je vánoční hvězda, kterou si snadno připravíte podle našeho receptu. Sice si budete muset při pečení trochu pohrát, ale výsledek bude určitě stát za to. Tak už na nic nečekejte a přivítejte advent svátečním moučníkem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
350 g
Hladká mouka
50 g
BILLA Bio máslo
1 ks
Žloutek
0.5 balení
Sušené droždí
145 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
40 g
Krupicový cukr
1 balení
Vanilkový cukr
Sůl

Náplň
50 g
BILLA Bio máslo
80 g
Krystalový cukr
45 g
Čokoláda hořká
18 g
Kakao

Příprava

1
Do mísy odvažte mouku, přidejte droždí s cukrem, vanilkovým cukrem, sůl, vlažné mléko, žloutek, promíchejte, přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a vymiste v hladké nelepivé těsto. Přikryjte potravinářskou folií nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout 90 minut.
2
Mezitím si připravte náplň. V rendlíku nebo vodní lázni rozpusťte máslo, vypněte sporák a přidejte cukr. Nechte rozpustit, odstavte z plotny, přisypte čokoládu, nechte rozpustit a vmíchejte kakao. Poté odstavte a nechte vychladnout.
3
Těsto si rozdělte na 3 díly a každý vyválejte do kruhu, o průměru cca 25 cm.
4
První plát potřete čokoládovou směsí, přiklopte druhým plátem těsta, opět potřete a přiklopte posledním plátem, který již nepotírejte.
5
Doprostřed obtiskněte obvod malé sklenice. Nyní nožem nebo kartou nařežte po obvodu kruh na 16 dílů jako pizzu, jen střed neprořízněte úplně, jen k naznačené hranici obtisknuté sklenici. Následně vždy uchopte dva sousedící prameny, protočte je třikrát směrem od sebe a na konci spojte.
6
Takto postupujte po obvodu celého kruhu. Vzniklou hvězdu potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 175 °C. Pečte cca 30 minut, dozlatova. Poté ihned podávejte.