Trhané vepřové s domácími tortillami a salsou


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Plněné tortilly určitě znáte. Hromadu zeleniny skvěle doplňuje kuřecí maso, ale stejně tak třeba vepřové. Pokud je navíc trhané a vylepšené pořádnou salsou, mají vaše chuťové pohárky o zábavu postaráno. Vyzkoušejte nový recept od soutěžící MasterChef Česko Ivy Sarauerové, který najdete i v letním Gustu!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 0.5 kg
    Vepřová plec
  • 0.5 ks
    Červená cibule
  • 2 ks
    Paprika červená
  • Olej
  • Bobkový list
  • Sladká mletá paprika
  • Čerstvé chilli papričky
  • Česnek balený
  • 200 ml
    Jablečný mošt s dužninou
  • Voda nebo vývar
  • Sekaná rajčata
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Římský kmín
  • Šťáva z limetky
  • Koriandr

Tortilly
  • 250 g
    Hladká mouka
  • 3 lžíce
    Slunečnicový olej s vitaminem D
  • 140 ml
    Voda
  • Sůl

Salsa
  • 0.5 ks
    Avokádo
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • 1 stroužek
    Česnek balený
  • 0.5 ks
    Cibule šalotka
  • 1.5 ks
    Rajčata třešňovitá
  • Šťáva z limetky
  • Zakysaná smetana
  • Koriandr

Salát
  • Salát ledový
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • 2 lžíce
    Extra panenský olivový olej
  • 0.5 ks
    Šťáva z limetky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Na oleji orestujte papriku a cibuli, vše nakrájené nadrobno. Nechte krásně zkaramelizovat, přidejte sůl, bobkový list, mletou papriku, chilli a najemno nakrájený česnek.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte osolenou vepřovou plec a ze všech stran zatáhněte. Přilijte plechovku drcených rajčat a zalijte jablečným moštem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte dusit pod pokličkou cca 2 hodiny doměkka. Kontrolujte, občas zamíchejte a podlévejte vodou nebo vývarem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile je maso krásně měkké, vyjměte ho na prkénko. Zeleninový základ nechte zredukovat tak na polovinu, aby měl konzistenci salsy.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Maso natrhejte vidličkou. Zeleninovou omáčku dochuťte solí, pepřem, římským kmínem, šťávou z limetky a čerstvě nasekaným koriandrem. Natrhané maso vraťte do omáčky.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    Postup tortilly:

    Mouku, vodu, olej a trošku soli vypracujte rukama v krásně hladké těsto.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Z něj vždy odkrojte část, vytvarujte kuličku velikosti mandarinky a na pomoučeném vále vyválejte tenkou placku do průměru pánve, na které budete placky dělat.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte na rozpálené pánvi nasucho z každé strany cca 2–3 minuty dozlatova.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    Postup salsa:

    Avokádo rozmačkejte vidličkou, zakápněte šťávou z limetky, přidejte najemno nakrájenou šalotku a nadrobno nakrájená rajčata bez jader.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Přimíchejte zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, nakrájený koriandr a dochuťte solí a pepřem.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Na tortillu dejte porci trhaného v omáčce, salsu a ochucený ledový salát. Vše zabalte do wrapu a podávejte.