Treska s pečenou mrkví a petrželí, bulgurem a kokosovou omáčkou


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
O tom, že jíst ryby našemu zdraví prospívá, asi není třeba připomínat. Vyzkoušejte si tresku připravit trochu netradičně – s pečenou zeleninou a kokosovou omáčkou. Podávat ji můžete s bulgurem a lehká a zdravá večeře je na světě!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Zelenina
12 ks
Mladá mrkev
8 ks
Kořenová petržel
Extra panenský olivový olej
Sůl
Pepř

Na rybu
500 g
Porce z aljašské tresky
Citrón
4 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 lžička
Římský kmín
1 lžička
Koriandrový prášek
1 lžička
Mletá paprika
1 lžička
Sušený česnek
1 lžička
Sůl

Omáčka
1 balení
Kokosové mléko (BILLA Bio)
4 lžíce
Šťáva z pomeranče
2 lžičky
Kari pasta
4 lžíce
Voda
2 lžičky
Kukuřičný olej
Sůl

K podávání
Pšeničný bulgur
Střední pálivé jalapeños
Mrkvová nať

Příprava

1
Očištěnou mrkev a petržel podélně rozpulte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Promíchejte, aby se zelenina olejem obalila a pak rozprostřete vedle sebe, aby se zelenina nedotýkala. Umístěte zeleninu k jedné straně plechu, aby vám kousek zůstal volný pro pečení ryby. 
2
Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
3
Rybu pokapejte citronem a nechte asi 3 minuty odstát. 
4
V mističce promíchejte olivový olej, římský kmín, koriandr, papriku, česnek a sůl. Marinádou rybu potřete.
5
Rybu přidejte po 10 minutách pečení k zelenině. Přepněte troubu na režim horkovzduchu a pečte dalších 10 minut.
6
Kokosové mléko smíchejte v kastrůlku s pomerančovou šťávou, kari pastou a přiveďte k varu. Ve skleničce s vodou rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do ochuceného kokosového mléka a za stálého míchání vařte asi minutu. Podle chuti osolte.
7
Rybu a zeleninu naservírujte na kopeček uvařeného bulguru. Posypejte nadrobno nakrájenou chilli papričkou, ozdobte natí z mrkve a podle chuti přelévejte kokosovou omáčkou.

Další recepty