Špaldové palačinky naslano i nasladko


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Snídaně
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Základní těsto na palačinky, které je velice chutné a navíc bezlaktózové? Přesně takový recept máme v rukávu. Pak už jen stačí vybrat vhodnou náplň, může být sladká i slaná, a jde se podávat. Tyto extra rychlé a snadné špaldové palačinky zkrátka musíte vyzkoušet.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Špaldová celozrnná mouka
350 ml
Rýžové mléko
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
Slunečnicový olej s vitaminem D
Mlýnek mořská sůl

Slaná náplň
500 g
Řepa červená
6 lžic
Šťáva z citronu
6 stroužků
Česnek
Mlýnek mořská sůl
Cottage s pažitkou
Polníček

Sladká náplň
Extra jam meruňka
Odtučněný tvaroh
Kešu ořechy - jádra
Mrazem sušené ovoce

Příprava

1
V mísce smíchejte špaldovou mouku, vejce, rýžové mléko, pár kapek slunečnicového oleje a sůl.
2
Vše vymíchejte v hladké těsto, které pak nechte odpočinout min. 30 minut při pokojové teplotě.
3
Mezitím si připravte základ pro slanou náplň. Do mixéru dejte šťávu z citronu, česnek, předvařenou červenou řepu a sůl.
4
Dobře rozmixujte a dejte stranou. 
5
Pánev na palačinky zakápněte olejem a dostatečně rozehřejte.
6
Naberte část těsta do naběračky (podle velikosti pánve) a rozlijte krouživými pohyby po celém povrchu.
7
Jakmile těsto přestane být tekuté, opatrně pod něj zasuňte špachtli a palačinku otočte. 
8
Nechte ji ještě krátce dopéct z druhé strany.
9
Hotovu palačinku sesuňte z pánve na talíř a pokračujte v přípravě dalších.
10
Podávejte je s vybranou náplní – v případě slané potřete palačinku řepovou směsí, přidejte cottage a ozdobte polníčkem.
11
U sladké potřete palačinku tvarohem, meruňkovým džemem a zasypte kešu ořechy a mrazem sušeným ovocem.

Další recepty