Špagety pomodoro z jednoho pekáče


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Těstoviny a nudle
Špagety patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec! Připravte si lahodnou rajčatovou pochoutku inspirovanou Itálií, která je navíc hotová během chvíle. Tohle bezmasé jídlo navíc můžete s klidem naservírovat i vašim vegetariánským přátelům.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

350 g
Špagety
300 g
Rajčata cherry oválná
75 g
Černé olivy bez pecky
1 hrst
Čerstvá bazalka
125 g
Mozzarella
600 g
Rajčatová passata
750 ml
Voda
3 stroužek
Česnek balený
1 lžička
Sůl
0.5 lžička
Pepř

Na dodělání
125 g
Mozzarella
Čerstvá bazalka
Extra panenský olivový olej

Příprava

1
Troubu si předehřejte na 220 °C.
2
Připravte si větší a vyšší pekáč a lehce ho vymažte olivovým olejem.
3
Do pekáče dejte nepředvařené špagety a kolem nich rozprostřete na půlky nakrájená cherry rajčata, na kolečka nakrájené olivy, lístky bazalky a na kostičky nakrájenou mozzarellu.
4
Ve vyšší nádobě smíchejte passatu, vodu či vývar, utřený nebo prolisovaný česnek, sůl a pepř. 
5
Touto směsí přelijte obsah pekáče. Těstoviny zlehka nadzvedněte pomocí dvou vidliček, aby se omáčka dostala i pod ně a mezi ně.
6
Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud těstoviny nepovolí a nebude je možné míchat. V té chvíli pomocí vidliček obsah pekáče zlehka promíchejte a poklici či alobal oddělejte.
7
Teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších cca 10–15 minut, dokud nebudou těstoviny al dente, tedy na skus, a tekutina se částečně neodpaří do podoby omáčky.
8
Podávejte s čerstvou mozzarellou, bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.

Další recepty