Slaný koláč s hráškem a mátou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Zeleninový koláč, který svítí už z dálky. Přesně tak poznáte hrášková jídla, která jsou svou svěží barvou naprosto specifická. Tomu našemu navíc dodá výtečnou vůni čerstvá máta. Pozvěte do své kuchyně jaro a připravte si slaný koláč, který je perfektní teplý i studený.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 1 ks
    Listové těsto čerstvé
  • 2 hrnky
    Čerstvý hrášek
  • 2 ks
    Jarní cibulka
  • 100 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 100 ml
    Bílé víno
  • 100 g
    Feta
  • 3 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • 2 lžíce
    Čerstvé mléko plnotučné
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Čerstvá máta

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Na másle zpěňte jarní cibulku a přidejte hrášek (část odložte na zdobení pokrmu). Dochuťte solí a pepřem, podlijte bílým vínem a krátce poduste.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Listové těsto rozložte na kuchyňskou plochu a na jeho povrch položte kulatou dortovou formu, ve které budete připravovat koláč.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Špičkou nože obkružte formu a vzniklý kruh vtěsnejte do formy.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a 10 minut pečte. Formu vyndejte z trouby a na předpečené těsto rozložte dušený hrášek, posypte ho rozdrobenou fetou a zalijte vejci rozšlehanými s mlékem.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Koláč vraťte do trouby a pečte 30 minut při teplotě 180 °C. Nechte ho ve formě prochladnout a povrch poházejte syrovým hráškem a mátou.