Sekaná z mletého masa s cuketou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Klasickou sekanou z hovězího mletého masa jste doma už jistě někdy připravovali. Co takhle ale do masové směsi přidat cuketu? Uvidíte, že sekaná bude skvěle chutnat celé rodině. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do pečení.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Cuketa
800 g
Hovězí maso mělněné speciál
4 plátky
Celozrnný toustový chléb
1 ks
Mrkev
2 ks
Jarní cibulka
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
3 stroužky
Česnek
1 lžička
Tymián
0.5 lžička
Rozmarýn
0.5 lžička
Drcený kmín
Nasekaná petržel
Pepř
Sůl
Extra panenský olivový olej

K podávání
Brambory A
Pažitka

Příprava

1
Cuketu nastrouhejte nahrubo. V cedníku nechte okapat.
2
Hovězí mleté maso vložte do větší mísy. 
3
Toustový chléb nebo housku natrhejte na menší kusy, vložte do mixéru a nadrobno nasekejte. Oloupanou mrkev nakrájejte na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. 
4
Pečivo, zeleninu, vejce, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, kmín a najemno nakrájenou petrželku přidejte k mletému masu. Cuketu ještě trochu vymačkejte a přidejte také do mísy. Ochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte. 
5
Ochucené hovězí mleté maso můžete dát uležet na 30–60 minut do lednice. Pokud nemáte tolik času, pusťte se rovnou do tvarování šišky. 
6
Nejdříve vytřete pekáč olivovým olejem a poté z masové směsi tvarujte dlouhou šišku. Podlijte vodou. Pekáč přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte celkem hodinu, přičemž po půl hodině přelijte výpekem. 10 minut před koncem znovu přelijte a nechte odklopené, aby se sekaná pěkně opekla. Můžete přepnout na režim horkého vzduchu. 
7
Podávejte s brambory sypanými pažitkou nebo s bramborovou kaší, zeleninou či salátem – zkrátka s tím, co máte rádi.

Další recepty