Rizoto s medvědím česnekem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Rizota a pokrmy z rýže
Znáte medvědí česnek? Tato typicky jarní rostlinka může skvěle hrát v oblíbeném pestu, ale pochutnáte si na ní i v celé řadě dalších pokrmů. Tento recept na rizoto s medvědím česnekem vás o tom snadno přesvědčí!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

400 g
Rýže na rizoto
200 ml
Bílé víno
1100 ml
Zeleninový vývar
4 lžičky
České máslo 84 % mléčného tuku
4 hrsti
Medvědí česnek
100 g (cca)
Parmigiano reggiano, strouhaný sýr
4 ks
Cibule šalotka
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Na ozdobu
Mandle loupané
Čerstvý přírodní sýr

Příprava

1
Šalotku nejprve nakrájejte najemno.
2
Rozpalte v hrnci lžíci olivového oleje a na mírném plameni restujte šalotku dosklovata.
3
Přisypte nevařenou (propranou) rýži a znovu chvíli restujte.
4
Poté přilijte víno a míchejte na mírném plameni, aby se vyvařil alkohol.
5
Po dávkách pak podlévejte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není rýže na skus.
6
Ztlumte plamen, vmíchejte medvědí česnek nakrájený najemno, parmezán, opepřete a přidejte máslo.
7
Na závěr dosolte. Podávejte zasypané mandlemi, ozdobené čerstvým sýrem a čerstvým medvědím česnekem.