Quiche s Lučinou, batáty a cuketou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegetarián
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
Slaný koláč, takzvané quiche, je tradiční francouzskou specialitou. Velice populární je třeba lotrinský (quiche Lorraine), ale my pro vás máme jiné, možná trochu nevšední, spojení. Batáty, cuketa a vypečenou slaninu se smetanovou Lučinou. Ochutnejte!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Kulatá forma 28–30 cm
  • 240 g
    Lučina smetanová
  • 3 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 100 g
    Emmental blok
  • 3 lístky
    Čerstvá šalvěj
  • 1 hrst
    Hladkolistá petržel
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Muškátový oříšek
  • 1 ks
    Batát
  • 1 ks
    Cuketa
  • 100 g
    Anglická slanina
  • 1 lžíce
    Olivový olej extra panenský
  • Listové těsto čerstvé
  • 1 lžička
    České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Potřete plech olivovým olejem a rozprostřete na něj tenké plátky batátu, cukety a kostičky slaniny.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Osolte a dejte na 10 minut péct do trouby na 200 °C.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vejce vyšlehejte do pěny, osolte, opepřete, přidejte Lučinu a ještě chvilku mixujte.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Přisypte nastrouhaný sýr a jemně nasekané bylinky.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu na koláč vymažte máslem a vložte do ní rozválené listové těsto.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno párkrát propíchněte vidličkou, vlijte směs vajec s Lučinou a poklaďte plátky předpečených batátů a cukety se slaninou.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Okořeňte troškou muškátového oříšku a dejte péct na 170 °C dozlatova (asi 40 minut).