Pumpkin spice latté cheesecake


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří, ale možná vás překvapí, že kromě dýňových kompotů a polévek z nich můžete připravit i lahodný dezert. Oblíbený cheesecake jsme pro vás tentokrát naplnili dýňovým a kávovým krémem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 20 cm

Korpus
180 g
Máslové sušenky
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Krém
200 g
Dýňové pyré
175 g
Zakysaná smetana
185 g
Mascarpone
60 ml
Javorový sirup grade C
15 g
Krystalový cukr
2 lžička
Dýňové koření
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Kávový krém
175 g
Zakysaná smetana
250 g
Mascarpone
2 lžička
Instantní káva gold - rozpustná káva sušená
45 ml
Javorový sirup grade C
15 g
Krystalový cukr
3 lžička
Dýňové koření

Na dodělání
300 ml
Smetana ke šlehání 33%
Dýňové koření
Javorový sirup grade C

Dýňové koření
3 lžíce
Mletá skořice
3 lžička
Mletý zázvor
1.5 lžička
Muškátový oříšek
1 lžička
Nové koření
0.5 lžička
Rozdrcený hřebíček

Příprava

1

Postup na korpus

Ve food procesoru/sekáčku rozemelte společně sušenky nebo perníčky a máslo do podoby drolivé hmoty.
2
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu sušenkový základ. Pečte asi 10 minut na 180 °C.
3

Postup na krémovou část

Začněte přípravou první oranžové dýňové vrstvy.
4
Připravte si dýňové pyré. Požadované množství dýně nakrájejte na kostky, zakápněte olejem a pečte na cca 180 °C asi 25–30 minut. Nakonec ho rozmixujte dohladka. Nechte chvilku zchladnout a smíchejte se zakysanou smetanou a mascarpone pomocí metličky.
5
Dále přimíchejte javorový sirup, cukr a dýňové koření – v této fázi můžete krém ochutnat a dle potřeby případně dochutit.
6
Nakonec zapracujte vejce a dýňový krém nalijte na předpečený sušenkový korpus.
7
Pokračujte přípravou druhé kávové vrstvy – opět pomocí metličky postupně smíchejte zakysanou smetanu, mascarpone, kávu, javorový sirup, cukr, koření a čerstvé vejce. Přesuňte do dortové formy na vrstvu prvního dýňového krému a uhlaďte.
8
Pečte na 150 °C asi 55 minut. Po uplynutí této doby troubu vypněte a nechte v ní cheesecake dojít a alespoň částečně vychladnout.
9
Cheesecake poté nechte zchladit a zatuhnout ideálně přes noc v lednici.
10
Před podáváním dozdobte cheesecake do tuha vyšlehanou smetanou, lehkým popraškem dýňového koření a přelité javorovým sirupem.
11

Postup na dýňové koření

Veškeré koření odměřte a společně promíchejte.