Pečený salát se ztraceným vejcem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Saláty
Dopřát si misku salátu v zimě? Za nás rozhodně! Stačí vybrat vhodné suroviny, které se na jeho přípravu hodí. My tentokrát sáhli po kořenové klasice, kterou jsme doplnili zdravými klíčky, cizrnou, křupavou slaninou a ztraceným vejcem. A výsledek je pastvou nejen pro oči. Vyzkoušejte náš pečený zimní salát.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 600 g
    Brambory Grenaille
  • 250 g
    Mrkev
  • 200 g
    Syrová řepa
  • 200 g
    Anglická slanina
  • 1 konzerva
    Cizrna v nálevu
  • 4 stroužky
    Česnek
  • 1 hrst
    Tymián
  • 125 g
    Lístky červené řepy
  • 1 hrst
    Klíčky červeného zelí
  • 4 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 lžíce
    Ocet
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev

Zálivka
  • 150 ml
    Farmářský jogurt bílý
  • 2 lžičky
    Hořčice plnotučná
  • 1 lžíce
    Olivový olej extra panenský
  • 1 lžíce
    Šťáva z citronu
  • 3 stroužky
    Česnek
  • 3 snítky
    Tymián
  • 0.5 lžičky
    Mlýnek pepř čtyř barev
  • 0.5 lžičky
    Mlýnek mořská sůl

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 190–200 °C horkovzduch s horním grilem a připravte si velký plech. Zeleninu důkladně očistěte. Brambory rozkrájte podélně na čtvrtiny, mrkev a řepu nakrájejte na klínky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ještě než slaninu nakrájíte na tenčí nudličky, vymažte jejím tukem plech. Nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na nudličky dejte na připravený plech. Z cizrny slijte nálev a v sítku propláchněte studenou vodou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Oberte čerstvý tymián o lístky tak, aby nezůstaly dřevnaté stonky. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na velmi tenké plátky. Vše přidejte na plech, zlehka opepřete, jemně zaprašte solí a nechte péct cca 20–30 minut (záleží na konkrétní troubě).
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Během pečení alespoň dvakrát zeleninu promíchejte špachtlí, aby tuk ze slaniny obalil celou směs.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, utřený česnek se solí, pepř a důkladně obraný tymián. Promíchejte a zatím schovejte do chladu.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Než se směs dopeče, stihnete si připravit i ztracené vejce. Do menšího kastrůlku dejte vodu a přilijte ocet (přibližně lžička octa na 0,5 l).
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Přiveďte ji téměř k varu (začnou se objevovat bublinky), množství vody by mělo být cca dvakrát vyšší než je výška vejce. Teplota vody je důležitá, pokud bude studenější, bílek se bude trhat.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Vejce rozklepněte do malého šálku. V kastrůlku vytvořte vařečkou mírný vír a do jeho středu plynule a opatrně vlijte vejce. Vařte při mírném plameni 3 až 4 minuty.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Následně vejce opatrně vyndejte naběračkou na knedlíky nebo malým sítkem, okapejte a ihned podávejte, v opačném případě přendejte vejce do studené vody, abyste zastavili proces varu.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile je zelenina s cizrnou opečená a chytá zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a zeleninu přesypte do velké mísy.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    V ní ji ještě opatrně promíchejte s čerstvými listy červené řepy, které krásně povolí a spojí se se zeleninou. Nezapomeňte také na závěr přimíchat klíčky červeného zelí.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Servírujte teplé spolu s vychlazenou zálivkou, který si každý zamíchá dle chuti. Na každý talíř přidejte také hotové ztracené vejce.