Palačinkový dort


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Snídaně
Milujete palačinky? Nebo chystáte oslavu někomu, kdo si nedovede bez palačinek představit život? Pak určitě musíte vyzkoušet palačinkový dort! Dá sice trochu práce a prověří vaši trpělivost i sebekontrolu, ale když se vám povede nesníst palačinky ještě před dokončením, čeká vás neskutečná pochoutka.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Palačinky
260 g
Hladká mouka
600 ml
Čerstvé mléko plnotučné
6 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 špetka
Sůl
10 g
Krupicový cukr
1 balení
Vanilkový cukr

Krém
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
250 g
Tvaroh odtučněný (BILLA Bio)
250 g
Mascarpone
2 lžíce
Moučkový cukr

Příprava

1
Prošlehejte mléko s vejci, rozpuštěným máslem (ne horké), vanilkovým cukrem, přimíchejte také mouku se špetkou soli a nechte 30 minut odstát.
2
Menší nepřilnavou pánev (průměr cca 24 cm) nebo vypálenou nerezovou rozehřejte na středním plameni. Naběračkou vlijte těsto, aby vznikla tenká vrstva. Opékejte z obou stran dozlatova.
3
Hotové palačinky skládejte na sebe vedle na talíř a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
4
Na plochý talíř nebo tác dejte doprostřed maličko krému a položte první palačinku. Potřete ji krémem v tenčí vrstvě, můžete naskládat i na tenké plátky nakrájené jahody a přiklopte další palačinkou.
5
Stejně postupujte, dokud nespotřebujete všechny palačinky.
6
Přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici alespoň 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout. Nakonec potřete ještě shora krémem, naskládejte čerstvé ovoce a podávejte.