Norimberské perníčky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Vyzkoušejte si připravit skvělé vánoční cukroví. Skvělé norimberské perníčky jsou hotové během chvíle a jíst je můžete hned, ale nejlepší jsou 3. den, kdy se koření pěkně rozvoní.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 10 kusů

Těsto
75 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 g
Med květový český
10 g
Javorový sirup grade C
70 g
Třtinový cukr
30 g
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
0.5 lžičky
Mandlový extrakt
0.5 lžičky
Přírodní vanilkový extrakt
1 ks
Vejce M10 podestýlka
125 g
Hladká mouka
75 g
Mandle plátky
0.25 lžičky
Jedlá soda
0.25 lžičky
Kypřicí prášek do pečiva
1 lžička
Kakao
0.75 lžičky
Mletá skořice
Mletý zázvor
2 ks
Celý hřebíček
2 ks
Nové koření
8 strouhnutí
Muškátový oříšek
25 g
Kandovaná směs

Poleva varianta A
50 g
Moučkový cukr
1 lžíce
Voda
2 lžička
Citrónová šťáva

Poleva varianta B
30 g
Hořká čokoláda

Příprava

1
Do malého hrnce nalijte mléko, přidejte máslo, med, javorový sirup a třtinový cukr. Směs zahřívejte, dokud se všechny suroviny nerozpustí.
2
Průběžně stěrkou míchejte, aby se nezačaly surovin zespod pálit a směs se nevařila.
3
Rozpuštěnou směs stáhněte z plamene a stěrkou do ní vmíchejte mandlový a vanilkový extrakt. Nechte odpočívat.
4
Mezitím si připravte sypkou směs. Do malé mísy vsypejte mandlovou mouku (nebo najemno nadrcené mandle, ať už celé, hranolky či plátky), hladkou pšeničnou mouku, sodu, kypřicí prášek do pečiva, špetku soli a kakao.
5
V hmoždíři rozdrťte na prach celé hřebíčky a kuličky nového koření. Koření vsypte do sypké směsi a přidejte mletou cejlonskou skořici, mletý sušený zázvor a najemno nastrouhaný celý muškátový oříšek.
6
Do směsi lžící vmíchejte také kandované ovoce. Pokud byste měli velké kousky ovoce, lze jej překrájet na drobnější.
7
Do střední mísy rozklepněte vejce a šlehačem z něj vyšlehejte bílou pěnu. Potrvá to přibližně 3 minuty. Do vajíčka pramínkem postupně vlijte tekutou směs z hrnce a neustále šlehejte, aby se stihla teplá směs ochlazovat a z vajíčka se nestala sladká míchaná vejce.
8
Do prošlehané směsi vsypte sypké suroviny a stěrkou promíchejte. Nemusíte zbytečně dlouho míchat, aby se neprovázala vlákna lepku a výsledné perníčky nebyly hutné. Stačí zamíchat jen tak, aby bylo těsto promíchané.
9
Povrch mísy přikryjte potravinářskou fólií a vložte těsto na hodinu a půl do lednice odpočinout.
10
Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch a rošt připravte do středu trouby. Na plech položte list pečicího papíru.
11
Ztuhlou směs vyjměte z lednice a pomocí naběračky na naberte část těsta tak, aby byl kopeček příjemně zarovnaný.
12
Prsty povrch naběračky utlačte a kopeček vyklopte na plech vystlaný pečicím papírem. Takto pokračujte se zbylým těstem s tím, že kopečky dáváte v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se při pečení nespojily.
13
Vytvarované kuličky prsty zlehka namočenými ve studené vodě maličko zploštěte.
14
Takto připravený plech vložte do středu trouby a pečte 12–14 minut. Záleží na vaší troubě. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, doporučuji plech v polovině doby pečení obrátit.
15
Na cukrovou polevu lžící smíchejte v misce všechny suroviny dohromady. Poleva by neměla být řídká a téct jako voda, zároveň ne ale tuhá, aby se dala nanášet.
16
Čokoládu nalámejte do misky a rozpusťte na nízký výkon v mikrovlnce (co 15 sekund lžičkou promíchejte) anebo nad vodní lázní.
17
Upečené a vytažené perníčky z trouby ihned pomašlujte cukrovou polevou (polovinu perníčků) a druhou půlku perníčků potřete pomocí silikonové mašlovačky čokoládou.
18
Polevy nechte ztuhnout a můžete si poté perníčky vychutnat.
19
Nejlepší jsou ale perníčky třetí den, kdy se v nádobě bez přístupu vzduchu všechno koření rozvoní.